Hořejší: Očkování nemusí na některé mutace covidu fungovat. Ta britská už je nejspíš v ČR

Imunolog Václav Hořejší

Rozhovor s imunologem Hořejším

Nová mutace koronaviru, která se poprvé objevila během prosince ve Velké Británii, už podle imunologa Václava Hořejšího dorazila i do Česka. Uvedl to ve čtvrtečních Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS. Dále zdůraznil, že za dodržení přísných opatření proti šíření covidu, jako jsou rozestupy ve frontách nebo zákaz ubytování, by nechal otevřené skiareály.

„Myslím, že čekání na vlek ve frontách s rozestupy a následné lyžování není velké riziko. Zrovna tohle by se nemělo za předpokladu ostatních opatření uzavírat. Jedná se zejména o zákaz ubytování v areálech,“ řekl CNN Prima NEWS Hořejší.

Reagoval tak na čtvrteční prohlášení české vlády, která rozhodla o prodloužení přísných opatření proti šíření covidu do 22. ledna a setrvání v nejhorším, 5. stupni protiepidemického systému PES. Mimo jiné tak nechala zavřené právě skiareály. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek prohlásil, že jeho resort chystá pro provozovatele finanční kompenzace. Zvažuje se jejich počítání na základě nákladů nebo počtu sedaček na vleku.

Je důležité najít ohniska nové mutace

Došlo také na otázku, zda se do Česka už dostala nová mutace koronaviru, kterou odhalili například v Německu nebo na Slovensku. „S jistotou se to říci nedá, ale řekl bych, že u nás spíše je. Bylo by hrozně důležité se zorientovat, kde je, a snažit se uhasit ohniska,“ řekl Hořejší.

Mutace z Velké Británie nebo další, která se vyskytla v JAR, by ale podle Hořejšího neměly odolávat očkování. „Daleko horší zpráva je, že se mluví o variantách, u kterých to jisté není a protilátkám by odolávaly. Varianty s vyšší nakažlivostí, jako ta britská, jsou také nebezpečné, protože zhoršují epidemickou situaci,“ řekl Hořejší.

Do Česka zatím dorazila pouze vakcína od amerických společností Pfizer a BioNTech, na kterou mají v první fázi očkování nárok zdravotníci nebo osoby z rizikových skupin, například senioři nad 80 let. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pak plánuje, že na zdravé a mladé lidi by s očkováním mohlo dojít až v létě.

Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) objednávku od firmy Pfizer před několika dny změnila a místo čtyř milionů nakonec objednala dvakrát více ampulí s vakcínou. Koncem ledna by do Česka měla dorazit také očkovací látka od společnosti Moderna, jejíž používání ve středu schválila Evropská komise na základě doporučení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Tagy: