Zákaz vycházení a potkávání se v rodinách. Co by ještě mohla vláda zpřísnit?

Zákaz vycházení

Rozhovor s imunologem Hořejším

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že by se protikoronavirová opatření mohla ještě zpřísnit. Bude záležet na tom, jestli čísla nakažených dál porostou. V Česku přitom už nyní platí přísná pravidla. Zavřené jsou téměř všechny obchody, služby a restaurace, většina dětí nechodí do škol. K čemu by ještě mohla vláda přistoupit?

„Pokud by došlo k zásadnímu zlepšení nebo zhoršení během příštího týdne, vláda se sejde a budeme konat,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví.

Zpřísňovat opatření přitom už moc nejde. Pokud by k tomu ale vláda přece jen chtěla přistoupit, mohla by se inspirovat v okolních zemích.

Přísnější pravidla mají v některých místech země Slováci. Obyvatelé okresu Nitra například budou moci od příštího týdne jezdit do práce nebo do přírody jen v případě, že se prokážou negativním výsledkem testu na koronavirus.

Vláda by také mohla poslat zpět na distanční výuku žáky prvních a druhých tříd, kteří nyní chodí do škol. Prezenční výuka je i v mateřských a speciálních školách.

Některé státy v minulosti také nařídily lidem vzdalovat se pouze na několik kilometrů od svého bydliště. „Mohli jsme jen 20 kilometrů od bydliště a jen s elektronickou nebo papírovou atestací, že se například jdeme procházet,“ popsal CNN Prima NEWS Jindřich Oukropec, který strávil podzimní lockdown v Paříži.

Asi nejpřísnější pravidla platila v Izraeli, který už dvakrát přistoupil k celostátní karanténě. Tamní vláda na konci prosince už potřetí uzavřela velkou část své ekonomiky a občany vyzvala, aby se drželi ve vzdálenosti do jednoho kilometru od domova. Izraelci také nesmějí vstupovat do domů, kde nebydlí. Hromadné akce se omezily na 20 osob a téměř se zastavila také veškerá hromadná doprava. Školy tentokrát zůstaly otevřené.

Zpřísnění může přijít, připouští i Petříček

Ve hře by také mohlo být omezení setkávání v rámci rodin. Velká část lidí se podle ministerstva nakazila právě během svátků při návštěvách svých blízkých.

„Mám pocit, že moc prostoru pro zpřísňování není. Máme přísná pravidla. Dají se zavírat firmy, ale to si neumím představit. Od pana ministra zaznělo, že hlavním problémem bylo, že docházelo k šíření nákazy v domácnostech během Vánoc. Pokud to myslí vážně, měli by to dokázat. Mohli by udělat brutální opatření, že se omezí setkávání rodin na dva týdny,“ nastínil člen opozičního AntiCovid týmu, poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09).

Nikdo z vlády zatím neřekl, jak konkrétně by se zpřísňovalo. I ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale připustil, že razantnější postup kabinetu může přijít.

„Nechci předjímat, jaká by mohla být další opatření. Pátý stupeň počítal s tím, že by měl razantně reagovat na situace, výsledek se ale zatím nedostavil v takové míře, jako jsme předpokládali. Reakce v obou směrech, zpřísnění i rozvolnění, ale může přijít dříve,“ prohlásil Petříček pro Rádio Z.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) věří, že zpřísňování nebude potřeba. „Čísla už dlouho neporostou. Vždy do 14 dnů po opatřeních se situace lepší. To čekáme příští týden,“ napsal CNN Prima NEWS Havlíček.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ale ve středu poslance varoval, že Česko míří ke 30 tisícům nakažených denně, kterých může dosáhnout na konci ledna.

Tagy: