Úřad bude moci kontrolovat, kolik peněz vezete. Odborníci varují před agresivitou zákona

V tichosti a bez většího zájmu veřejnosti prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která znatelně zvýší pravomoci Finančního analytického úřadu (FAÚ). Kontroloři budou moci nově falšovat svou identitu, využívat konspirační byty nebo kontrolovat hotovost převáženou v autech. Odborníci však před novinkou varují a upozorňují, že při agresivním výkladu zákona mohou lidé přijít o své úspory.

S novelou přišlo ministerstvo financí, které chtělo implementovat evropskou směrnici AML proti praní špinavých peněz. Problematické jsou podle odborníků některé pravomoci, které úřad nově získá – agenti například budou moci kontrolovat a zjišťovat původ převážené hotovosti.

K TÉMATU: Požadavky odborů? Absolutně nereálné, uškodí těm nejchudším, tvrdí ekonom Bartoň

Před agresivním vykonáváním zákona již varoval člen rady Unie daňových poplatníků David Hubal. Při převážení hotovosti přesahující 15 tisíc eur (375 tisíc korun) budou muset lidé na výzvu celníků sdělit původ peněz.

„Zde bude záležet na vyžadovaném důkazním standardu. Při agresivní aplikaci zákona celnímu orgánu nebude stačit prokázat například vybrání peněz z bankovního účtu, ale bude vyžadovat důkazy o tom, kde se peníze na bankovním účtu vzaly. S ohledem na to, že běžný občan není účetní jednotkou s povinností vést přesné záznamy o všech svých hospodářských operacích, může se velmi snadno při složitější struktuře příjmů navíc za mnohaleté období dostat do tzv. důkazní nouze,“ řekl pro CNN Prima NEWS Hubal.

V tomto případě by došlo k zadržení hotovosti. „Proto ruku v ruce s rozšiřováním kompetencí státních orgánů by měla jít i výchova úřednictva, která by měla proměnit zakořeněné představy o vládnoucím úřednictvu a poddanosti občanstva v respekt k daňovému poplatníkovi a poskytování služby namísto nadvlády,“ řekl dále Hubal.

Zároveň ale dodává, že v případě policistů a agentů finančního úřadu jde o dobrý nástroj. „Novela zákona jistě bude výtečným kladivem na teroristy a zločince,“ dodal Hubal.

Kontroloři také budou při své práci nově chráněni. Nemusí totiž prokazovat svou skutečnou identitu. „Jedná se o situace, kdy bude zaměstnanec FAÚ povinen prokazovat v rámci činnosti FAÚ svou identitu. V takových případech, má-li být dosaženo předpokládaného účelu kontroly, by bez použití krycích dokladů podstupoval zaměstnanec FAÚ značné riziko ohrožující jeho soukromí. To ve svém důsledku může také znamenat bezpečnostní rizika pro osoby žijící s ním ve společné domácnosti apod.,“ stojí v důvodové zprávě k novele.

Falešnou identitu má posvětit ministr financí

Využívání krycích prostředků, mezi které spadají i konspirační byty, kritizoval v minulosti právník František Nonnemann. „Při tak výrazném rozšíření pravomoci úřadu přímo podřízeného vládě bych uvítal čísla, data, analýzy. Předkládací zpráva se ale v zásadě omezuje na konstatování, že je to potřebné pro ochranu zaměstnanců FAÚ, kteří kontrolují sankcionované subjekty, teroristy nebo ještě někoho horšího. Snad bude dostatečnou pojistkou, že využití krycích dokladů musí vždy schválit ministr financí,“ uvedl.

Novela zákona už prošla Poslaneckou sněmovnou a dostala se do Senátu. Zástupci horní komory ji však vrátili zpět k projednání poslancům. Chtějí totiž v novele zachovat vymezení politicky exponovaných osob ve vztahu k orgánům firem ovládaných státem. S tím ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nesouhlasí a požaduje, aby Sněmovna zvedla ruku pro dřívější verzi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Rozšíření pravomocí se nelíbí ani členovi Komory daňových poradců Tomáši Hajduškovi. Podle něj se Finanční analytický úřad dostane s pravomocemi na stejnou úroveň jako tajné služby. „Daňové delikty nebo praní špinavých peněz se staví na roveň hrdelních zločinů či teroristických aktů. Můžeme vést dlouhou debatu, zda je to dobře. Zastánci svobody jednotlivce a minimalizace zásahů do soukromí budou mít jiný názor než policisté nebo agenti FAÚ. Ti budou tvrdit, že se tím zabrání legalizaci výnosů z trestné činnosti nebo financování terorismu. Já jsem spíše z prvního tábora,“ řekl pro CNN Prima NEWS Hajdušek.

Tagy:
peníze politika ministr financí Zbyněk Stanjura Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR Finanční analytický úřad trestná činnost, právo a spravedlnost