Ceny v restauracích dále rostou, i kvůli platům. Ekonom prozradil, kdy se situace uklidní

Ceny v restauracích neustále rostou.

Ceny v restauracích neustále rostou

Zatímco inflace jako taková se zdá být zkrocená, ceny v restauracích neustále rostou. Podle ekonomů budou ceny jídla v hospodách růst až do konce roku. Na to už zákazníci reagují. Nejvíce se propadla návštěvnost přes obědy.

Sele vykrmit, prase porazit u sebe na farmě a maso pak nabídnout přímo ve vlastní restauraci – takovou cestu zvolili zemědělci na Kolínsku. „Abychom na všechno to maso vlastní viděli od A do Z, má to další přidanou hodnotu v té kvalitě masa,“ popsal pro CNN Prima NEWS soukromý zemědělec Karel Horák.

ČTĚTE TAKÉ: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Ne vše je ale zalité sluncem, i tady řeší problémy jako v jiných restauracích. Podnik má dohromady sedm kuchařů, najít nového je podle majitelů nadlidský úkol. Když už se nějaký najde, je třeba ho také dobře zaplatit. „Přidáváme průběžně, bez toho to nejde. Pokud bych nepřidal, tak mi postupně kuchaři i servírky odejdou,“ dodal Horák.

Právě přidávání peněz personálu je podle gastronomů hlavní důvod, proč stále ceny v restauracích rostou. „Máme sice strašně moc státních úředníků, ale strašně málo lidí, kteří chtějí dělat ve službách, kteří chtějí dělat u podnikatelů,“ míní gastronom a člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

„Ceny ve službách budou narůstat výrazně v průběhu celého letošního roku a situace by se měla uklidnit v příštím roce,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ovšem ceny v restauracích navyšuje také chování dominantních dodavatelů surovin a nápojů. Pod tlak se dostávají hlavně restaurace, které se specializují na obědy. Nižší návštěvnost přes obědy než před rokem hlásí podle dat společnosti Edenred asi třetina restauratérů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny u benzínek v Česku jsou nejnižší ve střední Evropě. Experti očekávají další dobré zprávy

Tagy:
restaurace ceny zákazníci ekonomika Štěpán Křeček platy inflace Česko Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Karel Horák ekonomika, obchod a finance nápoje a potraviny restaurace a zajišťování občerstvení