Poslanci schválili návrh rozpočtu Fialova kabinetu. I přes Zemanovu kritiku

Vláda

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila základní parametry přepracovaného státního rozpočtu, který předložil kabinet Petra Fialy (ODS). Nová pětikoaliční vláda přišla s návrhem schodku 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně než činil původní plán bývalé vlády Andreje Babiše (ANO). Pro bylo 104 zákonodárců, proti 82 poslanců ze 187 přítomných.

K hlasování došlo po téměř jedenáctihodinové debatě, v níž rozpočet kritizovali hlavně zástupci ANO včetně bývalých ministrů. Ke kritice se přidalo i hnutí SPD. Celkové příjmy a výdaje podpořilo 104 poslanců vládní koalice, 82 opozičních politiků hlasovalo proti rozpočtu. Nyní už poslanci nemohou tyto základní parametry měnit, mohou jen přesunovat peníze uvnitř rozpočtu.

Ačkoli si poslanci již dopředu schválili možnost jednat celou noc a také v sobotu, stihli o rozpočtu hlasovat ve 21:40.

Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března. Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března.

Protože Česko nemá od ledna schválený státní rozpočet, hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Rozpočtové kapitoly dostávají pouze poměrnou část peněz.

„Všechny resorty dostaly tolik peněz, kolik chtěly. Neexistuje překážka, aby stát plnil své funkce,“ ujistil před poslanci ministr financí Zbyněk Stanjura na začátku jednání. Některé potíže vyplývající z tohoto stavu, které popsal jako drobné, se podle něj podařilo vyřešit. Stanjura ve svém projevu upozornil na to, že navržené běžné výdaje rozpočtu, tedy celkové výdaje bez peněz na investice, jsou vyšší než celkové příjmy státního rozpočtu.

Běžné výdaje představují 1690 miliard, výdaje na investice 203 miliard. Stanjura varoval před tím, že tento stav už se nesmí opakovat, protože pak by stát musel všechny investice financovat na dluh.

Rozpočet má nabýt účinnosti dnem následujícím po jeho vyhlášení. „Takže máme předpoklad, že rozpočtové provizorium by mohlo skončit nejpozději v polovině března a pak bychom už mohli hospodařit podle schváleného rozpočtu,“ upozornil Stanjura. Vláda již dříve uváděla, že provizorium bude trvat nejdéle do konce března.

„Domatlaný rozpočet,“ uvedl Babiš

Z opozice však zaznívala kritika. Vládní návrh letošního státního rozpočtu je podle bývalého premiéra Babiše  „domatlaný“ a není protiinflační. „Kabinet neprovedl žádné úspory, ale pouze škrty,“ řekl poslancům expremiér a předseda ANO při úvodním kole projednávání rozpočtu. Podle něj vláda vychází v rozpočtu z chybných čísel a ve výhledu je příliš optimistická. Stanjura v reakci mimo jiné uvedl, že expremiérův projev byl plný nelogičností.

„Vy jste ten rozpočet tak domatlali. Vy jste to udělali tak, že se v tom nikdo nevyzná vlastně,“ řekl bývalý premiér členům nynější vlády. Ta původní návrh letošního státního rozpočtu, který předložil Babišův kabinet, přepracovala a navrhla znovu za cenu rozpočtového provizoria. „Vy vůbec nechápete, jak se sestavuje rozpočet, že jste měli začít od příjmů,“ prohlásil Babiš. Zpochybnil slova ministrů o úsporách ve výši 77 miliard korun. „Dozvěděli jsme se, že jste šetřili. Nevím, kde,“ konstatoval. „Žádné úspory jste neudělali, to jsou všechno škrty,“ dodal.

Zemanova kritika

Rozpočet kritizoval také prezident Miloš Zeman, který dorazil v pátek dopoledne do Sněmovny. V projevu se pustil do vlády, že její návrh nezkrotí vysokou inflaci. Kabinet by měl podle prezidenta šetřit tím, že zruší řadu daňových výjimek. „Bojíte se škrtat daňové výjimky, protože se bojíte svých voličů. V čem je problém? Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si jednou kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala“ prohlásil prezident.

Zeman v proslovu uznal, že je potřeba začít splácet dluhy, což chce kabinet Petra Fialy (ODS) dělat. „Uvidíme, jak se s tím tato vláda vyrovná. Chtěl bych se pokusit vládě i poslancům pomoci s hledáním nástrojů, jak v tuto chvíli dluhy splácet. Pokud moje jako vždy geniální návrhy odmítnete, řeknu si s Jackem Nicholsonem – aspoň jsem to zkusil,“ řekl Zeman.

Vláda označuje návrh rozpočtu za protiinflační a prorůstový. Podle Zemana to ale není pravda. „Chtěl bych vám sdělit, že rozpočet pokládám za proinflanční. Není prorůstový. To je ona přátelská kritika, kterou musím zdůvodnit,“ uvedl prezident.

Tagy: