Zeman: Národní pták? Takovou blbost jsem už dlouho nečetl, už přes 100 let jednoho máme

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman vyčetl vládě premiéra Petra Fialy (ODS) záměr vybrat českého národního ptáka. V Poslanecké sněmovně při projevu k návrhu nového státního rozpočtu prohlásil, že „takovou blbost už dlouho nečetl“. Kromě toho kabinetu vzkázal, že Česko již 160 let národního ptáka má. Má jím být sokol.

Zeman se během svého projevu na půdě dolní komory hned několikrát trefoval do Fialy a jeho ministrů kvůli odlišným názorům na ekonomickou situaci a na tvorbu rozpočtu. Kromě toho si ale neodpustil poznámku mimo téma. „Milá vládo, ve vašem programovém prohlášení je mimo jiné úmysl najít národního ptáka. Takovou blbost jsem už dlouho nečetl,“ prohlásil Zeman a rozesmál ostatní poslance

Následně dodal, že Česko již svého národního ptáka vlastně má. „V zájmu historické pravdy bych vládu chtěl upozornit, že naším národním ptákem je již 160 let sokol,“ poznamenal prezident.

S výběrem národního ptáka přišla nejsilnější vládní strana ODS, konkrétně pak její místopředseda a europoslanec Alexandr Vondra. Vláda za tento bod v programovém prohlášení schytala kritiku od opozice, ale i běžných občanů.

Poslanec Patrik Nacher (za ANO), který má ve stínové vládě ANO na starost ochranu spotřebitelů, již před časem vládě doporučil vlastní tip na národního ptáka. „Není to ani holub, který všechno pokálí, není to ani straka, jak mi někteří radili. Ani čáp nebo blboun nejapný. Ale napadlo mě, že vám tady něco nabídnu, a podobnost jednoho bývalého politika je čistě náhodná. Navrhl bych vám kalouse ušatého,“ prohlásil Nacher.

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) vládní návrh zkritizoval a využil k tomu své moravské kořeny. „My na Moravě už máme národního ptáka a je to orlice. My žádného jiného ptáka nechceme, případně si kalouse ušatého přijímejte v Praze a ve středních Čechách,“ uvedl Vondráček.

Tagy: