Jako generátor náhodných čísel. Maláčová to schytala za vyvlastnění ubytoven

Jana Maláčová

360° 31.8.2021

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) čelí kritice za její návrh na vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, který podle ní má vyřešit zrušení takzvaných bezdoplatkových zón. Náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Vlach je přesvědčen, že návrhy Maláčové jsou jako generátor náhodných čísel. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Ústavní soud (ÚS) zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Vyhověl tak návrhu skupiny 17 senátorů. Podle sporných paragrafů mohly radnice zřizovat zóny, kde noví žadatelé nedostali doplatek na bydlení. Ti se pak přesouvali jinam.

Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a oběťmi problémů. Nález vstoupí v platnost vyhlášením ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v reakci na to navrhla vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, kteří toto bydlení platí z dávek.

Senátorka: Věc je třeba řešit systémově

„Maláčová přichází neustále s obdobnými řešeními. Vše ale zůstalo na papíru. Spousta věcí byla rozporována experty. Co ministryně udělala pro zákon dostupného sociálního bydlení?“ ptala se v pořadu 360° Renata Chmelová, jedna ze 17 senátorů, kteří zrušení bezdoplatkových zón prosazovali.

Náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Vlach šel s kritikou ministryně ještě dál. „Návrhy Maláčové jsou jako generátor náhodných čísel,“ povzdechl si. Rovněž zmínil, že právě Ústí nad Labem je jedním z regionů, které trpí špatnou sociální situací.

Senátorka Chmelová zkritizovala také premiéra Andreje Babiše (ANO), jehož vláda prý českým starostům sociálně slabších lokalit nijak nepomáhá. „Starostové pak hledají skulinky v zákonech. Věc je třeba řešit systémově, nikoliv ale navrhováním protiústavních zákonů,“ dodala.

Tagy: