Stropnický: BIS nevěřím, je orientovaná na USA. Do Afghánistánu jsme vůbec neměli lézt

Matěj Stropnický

K věci 30.8.2021

Bývalý předseda Zelených a nynější dvojka na kandidátce ČSSD v Praze pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny Matěj Stropnický říká, že v Bezpečnostní informační službu nemá důvěru. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS dále například zmínil, že Česko se mise v Afghánistánu vůbec nemělo účastnit, jednotky zahraniční aliance pak označil za „okupační sílu“.

Stropnický kritizuje BIS už nějakou dobu a pokračoval v tom i ve vysílání CNN Prima NEWS. Vadí mu především to, že v jeho očích je ideologicky orientovaná směrem na Západ, konkrétně na USA. „Myslím si, že je takto orientovaná v podobě pana ředitele,“ zmínil Stropnický šéfa BIS Michala Koudelku.

Koudelka je dlouhodobě trnem v oku prezidentu Miloši Zemanovi. Nyní se navíc řeší kauzy údajných odposlechů Zemanova okolí právě ze strany BIS. Hlava státu tvrdí, že jej informační služba nechala odposlouchávat, včetně jeho blízkých spolupracovníků, a navíc prý podle svých slov zadal premiérovi Andreji Babišovi, aby odposlechy utnul. Premiér ovšem vzápětí uvedl, že mu Zeman nic takového nenařídil a navíc to ani učinit nemůže.

Stropnický k celé věci říká, že by ho nepřekvapilo, kdyby BIS lidi okolo prezidenta sledovala. Tím pádem tak má jasn i v tom, že jeden z dvojice Zeman–Babiš neříká pravdu. „Asi v té věci věřím spíš panu prezidentovi,“ zdůraznil Stropnický v pořadu K věci. Doplnil ovšem, že celá kauza může být pouze taktikou premiéra. „Andrej Babiš chce ve volbách uspět a možná chce získat hlasy z tábora, který Miloše Zemana jako prezidenta neuznává.“

Do Afghánistánu Česko vůbec nemělo lézt

Bývalý šéf Zelených v pořadu K věci hovořil například i o Afghánistánu. „Do Afghánistánu Česko vůbec nemělo lézt. Akce je zpackaná a je vedena mylnými představami, že se má vyvážet demokracie do zemí, které si k tomu samy nedospěly,“ prohlásil Stropnický.

Podle svých slov nikdy nepodporoval zahraniční mise. Vojáky zahraniční aliance, kteří v zemi bojovali s Tálibánem, označil za „okupační sílu“. „Omlouvám se, že používám tento termín, ale já to takhle vidím. Shoduji se na tom i s naším předním orientalistou panem (Petrem) Pelikánem,“ pokračoval Stropnický.

I přes pád dosavadní vlády, kterou označil jako „loutkovou“, a nástup Tálibánu však neočekává, že by ze země přišla migrační vlna. Pokud by navíc skutečně vznikla, nebude podle Stropnického mířit do Česka a nejspíš ani do Evropy.

Maláčová v čele ČSSD?

Do říjnových voleb míří Stropnický jakožto dvojka pražské kandidátky ČSSD. Sám to však nepovažuje za lukrativní pozici vzhledem k výsledkům a popularitě sociálních demokratů v hlavním městě. „Je to v tuto chvíli nevolitelné místo. ČSSD zde má jen jednoho poslance,“ řekl Stropnický.

Podle něj by se však do Poslanecké sněmovny mohla protlačit jednička pražské kandidátky, kterou je ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Myslím, že by to mohla zvládnout. Myslím, že se tam dostane,“ doplnil Stropnický.

Ministryni, které aktuálně sekunduje i na resortu práce a sociálních věcí jako poradce, dále vychvaluje. Podle něj přináší do politiky ženský element a za ČSSD prosadila ze svého ministerstva nejvíce. Na otázku, zda by mohla v budoucnu nahradit ministra vnitra Jana Hamáčka v čele strany, odpovídal Stropnický vyhýbavě s tím, že nezná poměry ve straně. Na druhou stranu ovšem připustil, že Maláčová by stranu vést dokázala. „Myslím si, že by na to určitě měla,“ dodal bývalý šéf Zelených.

Tagy: