Užili jste si kávičku? Ukrajinský parlament se opřel do Evropy, sdílel fotku mrtvé dívenky

Šestiletá dívka zemřela v nemocnici. Mariupol (27. února)

Šestiletá dívka zemřela v nemocnici

Ukrajinský parlament ve středu na Twitteru sdílel jasný a silný vzkaz Evropě. „Špatné ráno, Evropo. Doufáme, že se máte všichni dobře a že jste si užili svou ranní kávu,“ napsali Ukrajinci na sociální sítě. U příspěvku sdíleli fotografie mrtvé holčičky, která zemřela během ruského ostřelování Mariupolu.

Srdcervoucí okamžiky v mariupolské nemocnici v neděli zaznamenali reportéři z agentury AP. Podle ní rodina s malou holčičkou nakupovala v supermarketu na okraji města, když najednou začalo ruské ostřelování. Hrůzný čin ve středu také okomentoval samotný ukrajinský parlament.

„Špatné ráno, Evropo. Doufáme, že se máte všichni dobře a že jste si užili svou ranní kávu. Protože my ne. Odpočívej v pokoji, naše malá statečná holčičko. Neodpustíme,“ napsal ukrajinský parlament jasný vzkaz na Twitter.

Ukažte to Putinovi

Zraněnou šestiletou dívku záchranáři odvezli do nejbližší nemocnice. Z vozu na nosítkách putovala přímo na operační sál, kde lékaři a sestry bojovali o její život. Jeden z doktorů, který jí v době úmrtí pumpoval kyslík do plic, se podíval do kamery reportéra AP a řekl: „Ukažte to Putinovi. Oči tohoto dítěte a plačící lékaře.“ Život dítěte se nakonec nepovedlo zachránit. Tělo pak lékaři přikryli pestrobarevnou polyesterovou bundou.

Počet civilních obětí války na Ukrajině, a to včetně dětí, roste. „Nikdo nás nezlomí, jsme silní, jsme Ukrajinci a chceme, aby naše děti přežily. Včera (v pondělí) bylo zabito 16 dětí a Putin bude pořád říkat, že jde o operaci na vojenské cíle,“ řekl v úterý europoslancům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který před Evropským parlamentem pronesl emotivní a odhodlaný projev.

„Copak v továrnách pracují děti? Řídí tanky? Šestnáct dětí jenom včera. Naši lidé jsou silně motivováni. Bojujeme za svá práva, život, přežití v tuto chvíli. To je naše nejvyšší motivace. Prokázali jsme, že jsme stejní jako vy. Teď vy dokažte, že jste s námi. Prokažte, že nás nenecháte na holičkách. Prokažte, že jste Evropané,“ ukončil Zelenskyj svůj projev, po kterém následoval bouřlivý potlesk.

Tagy: