Zemřely tisíce lidí, přesto zvítězíme. Dokažte, že jste s námi, řekl EU Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Emotivní projev Zelenského před europoslanci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl před Evropským parlamentem emotivní a odhodlaný projev. Zdůraznil, že věří ve vítězství Ukrajiny i pomoc Evropy. „Prokázali jsme, že jsme stejní jako vy. Teď vy dokažte, že jste s námi. Prokažte, že nás nenecháte na holičkách. Prokažte, že jste Evropané,“ prohlásil.

Zelenskyj se spojil s Evropským parlamentem prostřednictvím videokonference poprvé a hned ho přivítal dlouhý potlesk. „Nemohu říci dobrý den nebo dobré odpoledne. Je to tak, protože každý den vnímáme, že by mohl být náš poslední. Obracím se často ke svým lidem, Ukrajincům, kteří platí neskutečně vysokou cenu za obranu svobody,“ řekl na začátek.

„Těší mě, když vidím, jak jsou všechny evropské státy jednotné. To, co se děje, je tragédie. Pro Ukrajince především, cena je obrovská. Tisíce lidí zemřely, měli jsme dvě revoluce a teď jednu válku – pět dní mohutné invaze z Ruska,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Nečtu noviny, sleduji to na vlastní oči. Věřím, že pokládáme životy za obrovsky důležité hodnoty. Chceme být rovnoprávní, stejně jako vy chceme být svobodní. Často říkáme, že všechny porazíme a jsem rád, že to i vidíme, že o tom jen nemluvíme. Opravdu zvítězíme, věřím tomu,“ pokračoval odhodlaně.

Šestnáct dětí zemřelo

Svůj projev několikrát přerušil, odmlky vysvětlit. „Občas se musím zastavit, protože zde slyším výstřely,“ řekl. Připomněl tak, že zůstává v hlavním městě, které je stále ostřelováno. „Do Charkova dnes spadly bomby. Náměstí Svobody je největší náměstí v Evropě. Dokážete si představit, že tam dopadly dvě rakety? Desítky lidí za to zaplatily životem. To je cena, kterou platíme za svobodu. Bojujeme za své území, za svou svobodu,“ zdůraznil Zelenskyj.

Následně prohlásil, že bez ohledu na názvy všech náměstí na Ukrajině, se všechny budou jmenovat „náměstí Svobody“. „Nikdo nás nezlomí, jsme silní, jsme Ukrajinci a chceme, aby naše děti přežily. Včera bylo zabito 16 dětí a Putin bude pořád říkat, že jde o operaci na vojenské cíle,“ šokoval poslance statistikou.

„Copak v továrnách pracují děti? Řídí tanky? Šestnáct dětí jenom včera. Naši lidé jsou silně motivováni. Bojujeme za svá práva, život, přežití v tuto chvíli. To je naše nejvyšší motivace. Prokázali jsme, že jsme stejní jako vy. Teď vy dokažte, že jste s námi. Prokažte, že nás nenecháte na holičkách. Prokažte, že jste Evropané,“ ukončil Zelenskyj svůj projev, po kterém následoval bouřlivý potlesk.

Tagy: