Nebezpečný krok za miliardy korun každý rok. Ekonomové varují před výsluhami pro lékaře

Renta pro lékaře by otevřela Pandořinu skříňku pro další nároky státních zaměstnanců. Varují před tím ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS. S výsluhami měl souhlasit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ekonom Lukáš Kovanda navíc upozorňuje, že vláda Petra Fialy (ODS) se mohla vylekat odborářské stávky i posledních předvolebních průzkumů. Na zavedení renty tlačí delší dobu Česká lékařská komora a také zdravotnické odbory.

O možném zavedení výsluh pro lékaře informoval jako první server Lidovky.cz. Podle něj by na ně měli lékaři nárok poté, co by odsloužili požadovaný počet hodin v nemocnicích. Ministr Válek měl s podobným mechanismem souhlasit. O rentě by se pak mělo jednat v příštím roce během přípravy nového zákona o odměňování zdravotníků.

ČTĚTE TAKÉ: Chování vlády mě uráží. Její propaganda je často mimo, říká Miroslav Kalousek

Ekonomové ale před podobnými výsluhami varují. V současné době je obdrží příslušníci armády, policisté nebo hasiči. Tedy ti, kteří nasazují svůj život během služby. Stát na rentách vydal naposledy částku okolo 6 miliard korun. Ta se ale každoročně zvyšuje.

„Výsluhy by byly významnou a trvalou položkou. To není jednorázový výdaj a muselo by se s ním počítat trvale. Odhaduji, že by to byly nižší jednotky miliard korun v současných cenách,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda.

Podle něj se tím ukazuje, že vláda Petra Fialy (ODS) chce utrácet a o peníze není nouze. „Dlouhou dobu tvrdí, že se blížíme bankrotu a veřejné finance jsou v rozvratu, ale zjevně politici zjišťují, že peníze v kase jsou. Odborářská stávka mohla být určitým zlomem. Strany se totiž i pod vlivem nelichotivých průzkumů voličských preferencí začínají přeorientovávat na volby,“ řekl dále ekonom.

Nároky mohou vznést i další státní zaměstnanci

Poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček připomíná, že výsluhy byly vždy nástrojem pro bezpečnostní složky státu. „U lékařů se nedá zpochybnit jejich obrovskou záslužnost pro společnost. S velkým nasazení prodlužují lidem život a zvyšují jeho kvalitu. Nicméně se nedomnívám, že lékaři nasazují při své práci život,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je potřeba vést před případným schválením výsluh pro lékaře obsáhlou diskuzi. Bude totiž nutné nastavit hranice pro získání renty. „Odstartovalo by to další požadavky. Podobné výsluhy mohou požadovat učitelé, kteří taktéž mají záslužnou práci. Pak se mohou ozvat i další státní zaměstnanci,“ řekl dále.

I Kovanda varuje před dalším rozšiřováním mimořádné renty. „Vytvořilo by to určitou Pandořinu skříňku. I další zaměstnanci placení z eráru by na výsluhy chtěli dosáhnout. Je to nebezpečné a peníze by měly být vyhrazeny primárně pro pracovníky bezpečnostních složek,“ dodal Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O dohodě s lékaři mluvili odborníci v pondělním vydání pořadu 360°:

Tagy: