Neobvyklá podívaná. Luxusní superjachta brázdila holandské kanály, šlo o centimetry

Superjachta má na délku 94 metrů. Její majitel však není známý.

Superjachtu s pracovním označením Projekt 817 si mohli prohlédnout lidé v Nizozemsku, a to přímo ze svých domovů. Obří loď, která má na délku 94 metrů, totiž proplouvala proslulými holandskými kanály, aby se z loděnice dostala na moře. Právě její délka byla velmi kritickým faktorem.

Pro velikost jachty byla délka limitující, a to kvůli šířce holandských kanálů. Kritickým místem jsou zvedací mosty, kdy jachtě po obou stranách zbývaly doslova centimetry pro hladké proplutí. Zde navíc loď mnohdy lehce zatáčí.

Tato superjachta je dlouhá 94 metrů, maximum možného. Každý rok proplouvá kanálem čtyři až šest jen o něco menších jachet. Podívaná je to vždycky úžasná. „Všichni to milují. Každý to rád vidí, tedy pokud zrovna nejste na jednom z těchto mostů a nepospícháte k zubaři,“ žertuje nizozemský fotograf Tom van Oossanen, který superjachty velmi často při cestě k moři zachycuje.

Přepravu zajišťuje tým sehraných lodivodů. Loď nadnášejí pontony, aby se v mělkých kanálech zmenšil ponor. „Lidé se většinou ptají, proč ta loď pluje zrovna tudy. Očividně to není okružní plavba, ale cesta z loděnice na moře,“ uvádí van Oossanen. Právě tato cesta není vůbec jednoduchá.

Nesmí se pospíchat, aby se něco nepokazilo, ve hře je totiž spousta peněz. Cesta této superjachty k moři trvala celé čtyři dny. Loď vybavená hybridním pohonem zatím nese označení Projekt 817. Proslýchá se ale, že při oficiálním uvedení do provozu bude tato krasavice pojmenována Viva. Není ale jasné, jakému účelu bude sloužit, ani komu patří.

Tagy: