Nečas: ANO bez Babiše je kulatý čtverec. Vláda ODS s Piráty by byla manželstvím z rozumu

Petr Nečas

K věci 7.10.2021

Expremiér Petr Nečas (ODS) se v pořadu k věci na CNN Prima NEWS rozpovídal o povolební spolupráci. Účast ODS s Piráty ve vládě by si dokázal představit i přesto, že se mu program Pirátů nelíbí. Zároveň je přesvědčen, že kabinet sestavený z občanských demokratů a členů hnutí ANO by byl pro ODS neakceptovatelný i v případě, že by členem vlády nebyl současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Zástupci hnutí ANO, SPD a komunistů se velmi často vymezují proti vzniku dvou opozičních koalic. Ta konzervativnější z nich – koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) – se v průzkumech dotahuje na ANO. Levicovější koalice Pirátů se Starosty si drží třetí příčku. Podle některých volebních modelů by zmíněné koalice mohly dosáhnout na většinu ve Sněmovně.

Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman oba vzniklé subjekty považují za „podvod na voličích“. Mimo jiné kritizují, že koaliční strany budou mít po volbách oddělené poslanecké kluby. Bývalý premiér a řadový člen ODS Petr Nečas ovšem připomněl, že stejná situace už tu byla i v minulosti.

„V roce 1992 kandidovala ODS do Sněmovny společně s KDS, měly pak oddělené poslanecké kluby a skončily spolu ve vládě. O to samé usiluje koalice Spolu. O podvod na voličích by šlo v případě, kdyby šly některé strany do vlády a některé do opozice,“ řekl Nečas.

Spolu ve vládě, nebo v opozici

Představitelé jak Spolu, tak koalice PirSTAN slíbili, že buď skončí společně ve vládě, nebo v opozici. Taková domluva byla naznačena i v rámci koalic, to znamená, že Spolu nebude vládnout bez účastí Pirátů se Starosty a naopak.

Někteří politici především z řad ČSSD však mají obavy, že ODS nakonec svůj slib poruší a půjde do vlády s hnutím ANO. To ale rázně popírá lídr Spolu a šéf občanských demokratů Petr Fiala i drtivá většina členů ODS.

Naopak pragmatičtější přístup zastává například místopředseda ODS Alexandr Vondra. Ten by si dokázal představit vládu ANO s ODS v případě, že by v ní neseděl Andrej Babiš. Takový scénář ale Petr Nečas považuje za nereálný.

„ANO bez Babiše je nonsens a kulatý čtverec. ODS navíc reprezentuje voliče, kteří si nepřejí pokračování vlády hnutí ANO,“ uvedl.

STAN koriguje Piráty

Babiš má ale ohledně vzniku dvou koalic a případné vlády složené z pěti opozičních stran i další výhrady. Často poukazuje na odlišné priority, a to především mezi ODS a Piráty. Vláda se stranou Ivana Bartoše se nezamlouvá ani některým členům ODS.

Nečas by si ale takovou koalici i přes výhrady dokázal představit. „Koaliční spolupráce ODS s Piráty by nebyla manželstvím z lásky, ale z rozumu. Program Pirátů se mi nelíbí, je příliš levicový. V koalici PirSTAN se ale vyskytují spíš racionálnější vize Starostů. To ze subjektu dělá akceptovatelného politického partnera,“ dodal.

Sněmovní volby se uskuteční již v pátek a v sobotu. Místnosti se uzavřou v sobotu ve 14:00. Večer ten samý den už bude jasno, které politické subjekty ve volbách uspěly a které nikoliv.

Tagy: