Obrovská ostuda na festivalu v Plzni: Herečky z Polska byly okradeny během představení

Neznámý pachatel vykradl šatnu polských hereček v rámci třicátého ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni

Okradené herečky

Mezinárodní ostudou skončilo slavnostní zahájení třicátého prvního ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni. Zatím neznámý pachatel vykradl šatnu polských hereček. Představení Trójanek od Eurípida se tak nedohrálo. Sbor už je na cestě zpět domů. Policie se případem již zaobírá.

Mělo se jednat o kulturní zážitek, který ale zhatila krádež. Organizátoři okamžitě zavřeli vrátnici, začali prohlížet záznamy z kamer a zavolali policii. „Hereček bylo na místě hodně. Jednalo se o ženskou hereckou šatnu. O krádeži se dozvěděly během přestávky,“ upřesnil Jan Sedlák, organizátor Mezinárodního festivalu Divadlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sochu Hurvínka na náměstí v Plzni někdo připravil o hlavu. Barbarství, odsuzují čin místní

Podle ředitele akce Jana Buriana byly umělkyně ztrátou svých věcí otřeseny. „Byly rozrušené, některé plakaly a některé se sháněly po mobilech a po telefonních číslech na svou banku, aby zablokovaly platební karty,“ popsal situaci.

„Neznámý pachatel odcizil sedmi poškozeným jejich osobní věci. Celková škoda byla předběžně vyčíslená na 150 tisíc korun,“ uvedla mluvčí plzeňských policistů Eva Červenková. Po první polovině muselo být představení ukončeno. Incident tak nepříjemně ovlivnil divadelní festival již na samém začátku. Že se představení nedohraje, rozhodlo samo vedení souboru z Polska, které spadá pod gdaňské divadlo.

Organizátoři festivalu jsou v této situaci připraveni vrátit divákům vstupné. „Moc nás to mrzí, stalo se to poprvé během třicetileté historie festivalu,“ vysvětlil s omluvou Sedlák. Podle Buriana jsou herečky na cestě zpět do Polska. „Během noci se podařilo ve spolupráci s konzulátem zařídit okradeným náhradní doklady,“ dodal.

Místní obyvatelé jsou případem otřeseni. Podle herce Martina Stránského, který je součástí sboru Divadla Josefa Kajetána Tyla, je takové jednání neomluvitelné. „Samozřejmě je to hyenismus nejhrubšího zrna. Ale takový je holt svět – jsou mezi námi slušní lidé i zloději,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Spolu s tím vyšetřují přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ okomentovala  Červenková. Pořadatelé festivalu přijali nová přísnější bezpečnostní opatření, aby se podobný incident už nikdy neopakoval.

Tagy: