Nečekané setkání. Zelenskyj se bavil s Orbánem na inauguraci „argentinského Trumpa“

K nečekanému setkání a výměně názorů došlo na nedělní inauguraci nového argentinského prezidenta Javiera Mileiho. Mezi státníky, kteří se rozhodli dorazit na uvedení do funkce kontroverzního politika, kterému se pro jeho nápady a excentričnost přezdívá „argentinský Trump“, totiž byli i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a maďarský premiér Viktor Orbán. Druhý jmenovaný v Evropské unii blokuje takřka veškerou pomoc válkou zmítané zemi.

Mezi několika evropskými hosty, kteří do Buenos Aires na inauguraci dorazili, byli Zelenskyj s Orbánem – dva výrazní politici, kteří k sobě v posledních dvou letech jistě necítí příliš náklonnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci šli k Američanům na kobereček. Analýza odkrývá hádky nad zpackaným protiútokem

Orbánovo Maďarsko opakovaně zamezilo odeslání finanční i vojenské pomoci EU na Ukrajinu, která se od loňského února brání ruské invazi. Budapešť se staví odmítavě k ruským sankcím a zároveň hrozí, že zabrání vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Bylo proto poměrně nečekané, když televizní kamery a fotoaparáty novinářů zachytily dvojici státníků, kteří spolu hovoří na inauguraci.

O čem přesně se spolu bavili, není jasné. „Bylo to co nejupřímnější a samozřejmě se to týkalo našich evropských záležitostí,“ uvedl později Zelenskyj.

Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko na sociální síti X s odvoláním na nejmenovaného člena ukrajinské delegace napsal, že se Zelenskyj s Orbánem bavil zhruba 10 až 15 minut.

Zelenskyj se s Orbánem viděl nedávno například během setkání lídrů zemí Evropské unie. Tehdy média zaujalo, že se s ukrajinským prezidentem chtěl bavit prakticky každý. Zelenskyj působil jako hlavní „tahák“ celého setkání. Orbán o to naopak zájem nejevil, kamery ho zachytily v momentě, kdy se blízko něj Zelenskyj bavil s ostatními premiéry a prezidenty, zatímco maďarský premiér si nedaleko přerovnával své podklady.

Tagy:
Ukrajina Budapešť Viktor Orbán Maďarsko Evropská unie Donald Trump inaugurace Buenos Aires Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Javier Milei