Nech se očkovat, Václave. Riskuješ, že tě covid dožene, radí Zeman Klausovi

Miloš Zeman a Václav Klaus

Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat proti covidu, a to zhruba za týden. Vyzval k tomu i svého předchůdce Václava Klause, který se v poslední době netají kritikou směrem k očkování i vládním protikoronavirovým nařízením. Klaus už veřejně prohlásil, že se očkovat nenechá.

Původně se chtěl nechat očkovat až začátkem února, aby nikoho nepředbíhal. Okolí ale prezidenta Miloše Zemana přesvědčilo k tomu, aby proces urychlil. V neděli také k vakcinaci vyzval bývalého prezidenta Václava Klause. „Nech se očkovat, Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene,“ řekl Zeman, který tak k očkování přistupuje o poznání jinak než Klaus.

Klaus na nedělní demonstraci proti vládním opatřením na pražském Staroměstské náměstí prohlásil, že se očkovat proti covidu nenechá. „Žádná zázračná vakcína neexistuje. Všichni si musíme vytvořit svou přirozenou imunitu,“ řekl Klaus. Ze dvou mužů, kteří za poslední dobu v politice jen zřídkakdy zastávali odlišné názory, se tak po letech opět stali „rivalové“. Dalo by se tvrdit, že v názorech na koronakrizi jsou čistými protipóly.

Hlavní důvod nynějšího růstu počtu nakažených totiž podle prezidenta Zemana spočívá v tom, že lidé jsou otrávení, unavení a odmítají často velmi tvrdá omezující opatření. Nadějí je ale podle něj vakcína. Obyvatele proto vyzval, aby vytrvali a opatření proti koronaviru dodržovali. „Očkování v minulosti proti jiným nemocem vždy uspělo. Není důvod předpokládat, že neuspěje nyní,“ myslí si Zeman.

Izrael je vzorem v očkování

Zeman také řekl, že poslal dopis izraelskému prezidentovi Re'uvenu Rivlinovi, v němž ho prosí, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně. Podle Zemana premiér Andrej Babiš (ANO) o podobnou věc požádal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Babiš přiznal, že prezidenta sám o oslovení Izraele požádal, ale mělo to zůstat tajné.

Zeman očekává, že izraelští experti české straně pomůžou. V Izraeli je tempo očkování nejvyšší na světě. Za tři týdny naočkoval proti covidu 1,8 milionu obyvatel, což je pětina jeho populace. Pro srovnání – v Česku bylo podle premiéra Babiše dosud očkováno proti covidu zhruba 40 tisíc lidí. Zeman v neděli také řekl, že by chtěl v souvislosti s nákupem vakcín chtěl pochválit Evropskou unii, ačkoli je často jejím kritikem. „Myslím si, že s nákupem a distribucí vakcín odvedla dobrou práci,“ uvedl.

Tagy: