Nechávali za sebou cedule a čekali na zázrak. Hrdinka z džungle popsala cestu za záchranou

V Kolumbii se po 40 dnech našly čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli.

Sourozence našli v kolumbijské džungli

Malí hrdinové prvních několik dní čekali u vraku havarovaného letadla, následně se vydali do srdce amazonské džungle. Putování čtyř dětí, které jako jediné přežily pád stroje, přiblížil jejich dědeček Narciso Mucutuy. O čtyřiceti dnech strávených bez cizí pomoci s ním hovořila jeho nejstarší vnučka – třináctiletá Lesly.

Hrdinka – takové přízvisko si vysloužila třináctiletá Lesly, která čtyřicet dní vedla své mladší sourozence napříč džunglí. Společně s devítiletou Soleiny, čtyřletým Tienem a teprve roční Cristin dokázala postupovat divokou krajinou a doufat v zázrak poté, co se 1. května po pádu letadla v Amazonii stali jedinými přeživšími, píše CNN.

Při havárii zahynul pilot, matka dětí Magdalena – ačkoliv se objevují informace, že žena ještě několik dní po pádu stroje žila – a další cestující. Jak líčil dědeček dětí, který hovořil se svou nejstarší vnučkou, prvních několik dní se děti utábořily poblíž místa neštěstí. „Když viděla, že je její matka mrtvá, chytla svou nejmladší sestru za nohu a vytáhla ji ven,“ přiblížil, jak Lesly zachránila batole z trosek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detailní záběry ze záchrany dětí v Kolumbii. Vyzvednutí z džungle komplikoval silný vítr

Osobně se domnívá, že Cristin přežila jen díky domu, že jí její nejstarší sestra pozvolna krmila z lahve do chvíle, kdy došel její obsah, uvádí CNN. Prozradil, že sourozenci batoleti poté dávali alespoň vodu. Děti jedly farinu – hrubou maniokovou mouku, kterou běžně používají domorodé kmeny v amazonské oblasti, popsali pátrači.

Děti čekaly na zázrak

„Zachránilo je učení z domorodých rodin a poznání života v džungli,“ domnívá se kolumbijský prezident Gustavo Petro. Své putování napříč džunglí děti začaly několik dní po nehodě. Postupně se podle dědečka přemisťovaly, a vždy za sebou zanechaly ceduli v naději, že je někdo najde. Jak se mu následně Lesly svěřila, po čase neměla nejmenší tušení, kde se nacházejí, ani kam jdou. Dál už jít nedokázala.

„V tu chvíli se děti rozhodly počkat na zázrak, který se nakonec stal,“ dodal Mucutuy. Během dlouhých týdnů děti v džungli viděly vrtulník, lidi z komunity či příslušníky z armády: vždy se ale schovaly. Údajně se bály, že by je někdo potrestal. V jednu chvíli se děti setkaly s Wilsonem – pátracím belgickým ovčákem ze speciální jednotky –, který se stal jejich věrným přítelem.

Pátrání po Wilsonovi

Ačkoliv skupinku dětí pes nějaký čas doprovázel, sám se v husté džungli nakonec ztratil. Naposledy byl spatřen 18. května. „Děti s Wilsonem strávily tři nebo čtyři dny. Říkaly, že ho našly docela vyhublého,“ sdělil médiím mluvčí kolumbijské armády Pedro Arnulfo Sánchez Suárez. Děti se vypátrat podařilo, nyní se veškerá pozornost obrací k nalezení čtyřnohého pomocníka.

Čtveřice sourozenců se nyní z děsivého zážitku zotavuje v nemocnici. Jak uvedl web Daily Mail, hrají si s plyšáky a kreslí obrázky. Na některých je pes Wilson, který je našel, ale sám se ztratil. V nemocnici budou na pozorování ještě několik týdnů.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda připravila tatínka Honzu o život. Kolegové založili sbírku pro jeho rodinu

Ačkoliv naděje na nalezení dětí s přibývajícími týdny slábla, jejich otec nikdy nepochyboval. „Věřím v džungli, která je naší matkou... džungle ani příroda mě nikdy nezradily,“ sdělil médiím Manuel Ranoque, který sám pomáhal při pátracích akcích. Jeho víra se nakonec naplnila a všechny děti se k němu opět vrátily.

Tagy: