Nedělám tupé škrty, brání se Jurečka. Dávky chci snížit těm, kdo zneužívají systém

Marian Jurečka v Partii (28. 8. 2022)

360° (1103)

Občany, kteří pracují a potřebují chvilkovou podporu, když přecházejí na jiné pracoviště, budeme podporovat, hájil svůj návrh předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jako ministr práce a sociálních věcí totiž plánuje snížení nebo zkrácení podpory v nezaměstnanosti. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy je to ale asociální krok, pustil se do něj v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Myslím, že je tento krok na místě. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a české firmy poptávají 300 tisíc pracovních pozic, 33 procent firem chce nabírat lidi,“ hájil se v pořadu 360° Jurečka.

Škrty se ale podle něj mají týkat těch, kteří zneužívají systém. „Jde o uchazeče, kteří čerpají opakovaně a kteří jsou na dávkách řadu měsíců. Není to o těch, kteří mají vůli či přecházejí ze zaměstnání. Určitě nebudu dělat tupě škrty,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Chytrá horákyně

Podle poslance Fialy se ale nezaměstnanost bude zvyšovat. „To nastane kvůli energetické krizi a kvůli krokům vlády... Bude to problém. Pan ministr se chová jako chytrá horákyně,“ narážel na jeho vypočitatelnost.

„Je to nesmyl, umíte vytvářet atmosféru strachu. Jen dvě firmy řekly, že budou propouštět – Česká pošta a pak jedna z Moravskoslezského kraje, kterou nebudu jmenovat. A pak je tu aktuální požadavek na 300 tisíc lidí,“ oponoval šéf resortu. Oporu v návrhu prý našel i u premiéra Petra Fialy (ODS).

To si ale místopředseda SPD nenechal líbit. „Čekal jsem, že bude váš jediný argument, že lžeme a strašíme. Proto jsem se připravil,“ kontroval. Připomněl, že podle jednoho z posledních průzkumů každá pátá firma v Česku plánuje propouštět.

„To, co se snaží zavést pan ministr, je hodně asociální. Představte si, že spousta lidí, kteří neodešli do důchodu, si těžko hledají práci, například u řemesel, které dělají ručně,“ dodal. V debatě se neshodli ani na důchodové reformě. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: