GLOSA: Panoptikum divných prezidentských kandidátů. Vyberte si, koho zvolit!

Připravte se na leden. Bude regulérní občanská válka. Blíží se další přímá volba prezidenta, která paralyzuje a rozhádá Česko. Z panoptika naprosto divných kandidátů vybíráme deset největších favoritů dle kurzů sázkových kanceláří. Koho z nich zvolit? Odpověď je naprosto jednoduchá: NEVÍME. Proč? Protože je to jeden úlet vedle druhého.

PETR PAVEL (kurz 2:1). Byl komunista, ale už není komunista, udělal chybu, což vám všem díky svým poradcům odhodlaně přiznává. Svoji komunistickou minulost odčinil v NATO a taky u barbera, který z něj před půl rokem udělal Tomáše Garrigua Masaryka lampasáckého vzoru. Nevíme, co si Petr Pavel vlastně pořádně myslí, protože se stále jen zamotává do toho, jak vysvětlit, že nebyl komunista-šmejd, ale kariérní komunista s lidskou tváří. Největší favorit voleb, přátelé!

ANDREJ BABIŠ (kurz 3.10:1). Druhý největší favorit voleb, který má pro změnu rovněž komunistickou minulost, ale tvrdí, že estébákom nikdy nebol. Zároveň druhý muž stylizující se do Tomáše Garrigua Masaryka. Ze dne na den se stal z uřvaného neurvalého chlápka mluvícího podivným jazykem sympatický stařík ve žlutém roláku, džínsech a saku, vizionář schopný naslouchat – něco mezi tím moudrým TGM verze 2.0 a zamýšlivým Stevem Jobsem z Průhonic.

DANUŠE NERUDOVÁ (kurz 4.10:1). Hrozně silná žena s hrozně slabými názory. Mluví a vůbec nic neříká. To je vlastně její největší devíza, na prezidenta to v klidu může stačit, protože v ní všichni vidí Zuzanu Čaputovou (aspoň že v ní nevidí TGM…). Nerudová je ale Čaputová z Wishe. Musí se modlit, aby lidé v televizních debatách neprokoukli její prázdnotu a moderátoři se jí neptali na moc otázek.

PAVEL FISCHER (kurz 27:1). Nekonfliktní delfín. Muž, jenž řekl, že je proti stejnopohlavním svazkům a že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. Po korekci hysteriků správnosti z Twitteru ale Pavel Fischer ukázal rozhodnou schopnost stát si za svým, takže teď by homosexuála ústavním soudcem jmenoval a svazek podepsal. A čeká na nějaké ty lajky. Nikoliv hlasy. Odmítl stát se konzervativním kandidátem. A tehdy jsme slyšeli o Pavlu Fischerovi naposledy…

MAREK HILŠER (kurz 38:1). Muž, jenž si dříve maloval na tělo, aby se díky tomu postupně stal profesionálním kandidátem na různé politické funkce v čele s prezidentem. Kromě platu tak například dostal od státu (to znamená od vás všech) příspěvek v celkové výší 5,4 milionu korun, protože si založil politickou stranu, ve které je sám… Proč ne. I tak se dá živit. Volte ho!

JOSEF STŘEDULA (kurz 55:1). Odborářský levicový bojovník z lidu oblečený do obleku na míru za desetitisíce chtěl vzít vládu do zajetí odborářských protestů, ale nakonec to dopadlo spíše tak, že odborářské protesty vzaly do zajetí samotného Josefa Středulu. Kde jsou ty časy, kdy se odbory sjely z celé republiky a brutálně zacpaly Prahu. Na Středulu se odborářů přišlo podívat méně, než diváků na fotbal v první lize, takže fakt tristní. Naprosto zbytečná kandidatura.

KAREL JANEČEK (kurz 121.21:1). Muž, který pořádá tiskové konference ve virtuální realitě a už se v podstatě zdigitalizoval do sci-fi avatara. V metaverzu je prezidentem, protože je v metaverzu sám. Nikdo mu nerozumí. Pořád mluví o čísle 21, drtivá většina lidí netuší, proč. Je podivným ezotericko-matematicko-ajťácky-mimozemsko-gymnasticko-kněžsko-geekovským zpestřením prezidentského bizáru a také kont těch, kteří mu kampaň dělají, protože pak dlouho nebudou muset dělat vůbec nic. A je jedno, že Janeček nebude prezident. Nějak ty prachy utratit musí.

ALENA VITÁSKOVÁ (kurz 125:1). Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu, která rozdává svoje předvolební noviny, jejichž grafický design dosahuje maximálně úrovně roku 95, napsala taky nějakou knížku o zlodějinách v devadesátkách, řekla, že by nedávala zbraně Ukrajině a že by vyjednávala s Ruskem o plynu. Byla podezřelá ze spolupráce s StB, ale nikdy se to nepotvrdilo, což je škoda a Vitáskové to může u jejích voličů uškodit.

TOMÁŠ BŘEZINA (kurz 125:1). Miliardář, betonář, mimochodem, již třetí muž, který se na billboardech stylizuje do Tomáše Garrigua Masaryka – je to takové zvláštní novum, tyhle návraty k první republice, to dřív nebývalo. Každopádně nikdo už není Havel, všichni jsou Masaryk. Březina nás zaujal například v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS, kde na sebe při zuřivé gestikulaci omylem sáhli s Hilšerem a po vysílání se málem poprali. Je to show!

TOMÁŠ ZIMA (kurz 200:1). Bývalý rektor Univerzity Karlovy zaujal především naprosto skvělou předvolební kampaní, v níž mimo jiné tvrdí: „Jako první jsem věděl, že se narodí malá Moja.“ Což je opice v zoo. To nahrává různorodě fantaskním představám a spekulacím. Narozdíl od ostatních nám Zima o sobě prozradil asi víc, než chtěl… Kromě opičího tajemství také víme z vizuálů kampaně, že k jeho dovolené „patří i počítač“, a že do „Ústí nad Labem se rád vrací“. Uf!

SOUHRN: Kdybyste zavřeli prezidentské kandidáty na pustý ostrov, byla by to nejbizarnější reality show v historii televizního vysílání. Přímá volba prezidenta je to nejhorší, co nás mohlo potkat.

Tagy: