Nedoceněnost i zármutek ve tváři. Princezna Anna jela za matčinou rakví šest hodin

Královnu na poslední cestě doprovází její dcera, princezna Anna.

Převoz rakve s královnou

Princezna Anna plnila v neděli nelehký úkol. Jako jediná ze čtyř dětí zesnulé královny Alžběty II. a prince Philipa doprovodila svou matku na poslední cestě z Balmoralu do Edinburghu. Společně s manželem Timem Laurencem cestovala v autě za pohřebním vozem přes šest hodin.

Smuteční kolona na 280 kilometrů dlouhé cestě do Edinburghu projela skotskými městy i vesnicemi včetně Aberdeenu, Dundee a Perthu. Průvodu přihlížely na ulicích podél cesty desetitisíce lidí. Někteří na pohřební vůz házeli květiny a také si ho fotografovali. Dalším přihlížejícím se podařilo zachytit na telefon také princeznu Annu, která seděla v autě za pohřebním vozem. Mnohým neušlo, že princezna vypadala ztrápeně.

„Princeznu Annu vezou šest hodin v autě za pohřebním vozem její matky z Balmoralu do Edinburghu, ve tváři se jí zračí zármutek. Anně se nikdy nedostane dostatečného uznání za její oddanost, obětavost a poslušnost. Stejně jako zesnulá královna představuje to nejlepší z královské rodiny,“ napsal na Twitteru známý britský novinář Piers Morgan. Že se Anně dostává málo uznání, psali i další uživatelé sociálních sítí.

Podle bývalého šéfa hradního protokolu Miroslava Sklenáře to ale není úplně pravda. „Myslím si, že královská rodina naopak chtěla její roli zvýraznit a ukázat. I proto nejenom dnes, ale i na palubě letadla, bude svou matku doprovázet do Londýna i princezna Anna,“ uvedl Sklenář.

Vzápětí vysvětlil, proč se jediné dceři zesnulé královny Alžběty II. a prince Philipa nedostávalo tolik pozornosti jako jejím bratrům. „Princezna Anna v královské rodině nezastává nikterak těžkou roli. Možná se jí ale dostává méně pozornosti důsledkem toho, že s ní nikdy nebyly žádné problémy. Zejména pak v porovnání s princem Andrewem, který přišel o všechny tituly,“ uvedl Sklenář. Princi Andrewovi byly v polovině ledna odebrány vojenské tituly a královské záštity kvůli skandálu kolem údajného sexuálního zneužití.

„Možná tím i neprávem stála princezna Anna, která žila poklidným životem se svým manželem a dětmi, stranou,“ řekl bývalý šéf hradního protokolu.

Vzápětí ale doplnil, že už teď se prý v Británii spekuluje o tom, zda nový král Karel III. trochu nepřeorganizuje královskou rodinu. „Jelikož královna Alžběta II. odešla a jeden pracující člen ubyl, sourozenci krále by mohli dostat větší role,“ dodal odborník.

Smuteční kolona s rakví královny Alžběty II. dorazila do Edinburghu v neděli po 17. hodině. Ostatky královny jsou nyní uloženy v Trůnním sále paláce Holyroodhouse, který je oficiálním skotským sídlem panovníka. U ukládání rakve byly všechny tři mladší děti královny Alžběty II. – princové Andrew a Edward a princezna Anne.

V pondělní odpoledne se rakev se smutečním procesím, v němž půjde i král Karel III. s manželkou, vydá do katedrály. Tam bude rakev veřejně vystavena do úterý, pak bude letecky přepravena do Londýna. Státní pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 19. září.

Tagy: