Stres, násilí a nekonečné fronty na pumpách. Francii drtí katastrofální nedostatek benzinu

Fronta na čerpací stanici v Goussainville.

Nedostatek benzinu ve Francii

Benzin a nafta jsou nedostatkovým zbožím hlavně na severu Francie a v okolí Paříže. Téměř třetina čerpacích stanic v zemi má zavřeno. Pokud řidiči potřebují dotankovat, musí si navíc vystát i několikahodinovou frontu.

Mnozí si přivstali a ještě za tmy spěchali najít pumpu, kde by naplnili nádrže. Aby se dostali do práce nebo k zákazníkům. „Objel jsem už kde co, ale všechno je zavřené. Až tady jsem něco načerpal,“ popisoval situaci řidič zásobování z Paříže. Měl štěstí, ti další už ne. Benzin došel a obsluha staví barikádu z popelnic.

„To snad nemyslíte vážně. Přece mě tu takhle nezablokujete. Čekám tu už více než dvě hodiny,“ rozčiloval se motorista, na kterého se nedostalo. Cesta pro benzin či naftu je dobrodružství s nejistým výsledkem. „Zkouším štěstí, kde se dá. Už je na to i aplikace,“ řekl další řidič.

Vláda slíbila, že se situace po víkendu zlepší, a hodlá uvolnit strategické rezervy. Nicméně situace na pařížském okruhu v pondělí ráno byla katastrofální. „Ráno přijela cisterna a od té doby je tu fronta stovek a stovek aut,“ popsal situaci reportér stanice BFM TV Boris Kharlamoff.

Emoce, násilí i krádeže

V nekonečných frontách panuje nervozita, objevuje se i násilí. Na jedné z čerpacích stanic napadl mladík nožem řidiče, který ho v koloně předjel. Muže pobodal před očima jeho malých dětí. Jeho agresi vystupňoval fakt, že šlo o Švýcara. Ti totiž jezdí do Francie za levnější naftou. „Je to za litr skoro o půl eura levnější. Takže člověk ušetří nějakých třicet franků za nádrž,“ vysvětloval návštěvu Francie švýcarský řidič.

Kvůli nedostatku a zdražování se množí také krádeže na farmách. Z traktorů během noci mizí nafta. Farmáři jsou bezbranní. „My se teď snažíme naplánovat práci tak, že ráno natankujeme a večer se vracíme prakticky s prázdnou nádrží. Abychom zabránili těm nočním nájezdům,“ uvedl jeden z farmářů. Policie jim radí, aby si nainstalovali kamery a světla. „Sami se je raději nesnažte zadržet. To nechte na nás. Když budeme mít záznam z kamery, vypátráme je,“ uvedli policisté.

Tagy: