Covid vezme zpátečku, nebude tak zle. Velký problém je ale nedostatek léků, varuje imunoložka

Blanka Říhová

K VĚCI 19.9.2023

Na současný nedostatek léků nejsme zvyklí. Nepamatuji si, že by kdykoliv chyběl penicilin, je to zcela ojedinělé. Tak se k situaci omezeného dovozu léčiv vyjádřila imunoložka Blanka Říhová, která byla hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zmínila také, že se v případě další vlny covidového onemocnění bude jednat o „běžnou podzimní virózu“. Lidé prý již ve střehu před virem být nemusí. Podle jejích slov „bere covid zpátečku“.

Nedostatek léků, který se aktuálně snaží řešit ministerstvo zdravotnictví, je v očích imunoložky zcela neobvyklou situací. „Na něco takového rozhodně zvyklí nejsme. Nepamatuji si, že by někdy chybělo něco tak základního jako je penicilin. Samozřejmě nějaká léčiva běžně určitou dobu scházela, ale ne zásadní léky. Vnímám to jako velký problém, jenž je zcela ojedinělý,“ vypíchla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přicházejí nové vakcíny proti covidu. Prymula naznačil, kterou považuje za nejlepší

Dramatický vývoj ohledně covidové nákazy neočekává. „Je třeba si uvědomit, že většina z nás je očkovaná nebo si onemocněním prošla. Máme tudíž imunitu, která nás po nějakou dobu udrží v kondici a pozornosti. Právě proto si myslím, že se bude jednat o takovou běžnou podzimní vlnu podobnou ze své podstaty třeba chřipce,“ pronesla v pořadu 360°.

Říhová tak potvrdila i slova epidemiologa Romana Prymuly, který ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že covid byl celosvětově zařazen do kategorie běžných respiračních onemocnění.

Opětovné plošné nařízení nošení ochrany dýchacích cest v podobě roušky podle imunoložky přichází v úvahu pouze v případě, že by hrozilo šíření infekce v místech, kde se shromažďuje více lidí. „Pokud by měl někdo strach o své zdraví, pak je použití roušky namístě. Používání by ale mělo být přiměřené,“ řekla.

Šíření viru již podle ní nebude tak výrazné, jako tomu bylo v předchozích letech od začátku epidemie. Nasvědčují tomu i poslední data. „Jsem přesvědčena o tom, že covid vezme zpátečku a že už nebude tak zle,“ shrnula.

Tagy: