Zubaře nemá až milion Čechů. Dětem zoufale chybí prevence, v ordinacích pak nastává zděšení

Svého stomatologa nemá u nás podle odhadů až milion lidí – dospělých, ale i dětí. Těm navíc zoufale chybí preventivní prohlídky. Žáci z Karvinska v pátek přesto k zubaři hromadně vyrazili, obce si to totiž vyjednaly samy. A potvrdilo se, jak moc dětem pravidelná péče chybí.

Místo na školní výlet vyrážejí děti ze Stonavy a Doubravy na Karvinsku autobusem k zubaři. „Naposledy jsem byl v šesti letech a už tam nikdy nejdu, protože se bojím,“ řekl CNN Prima NEWS jeden ze žáků 5. třídy základní školy ve Stonavě. „Já byl naposledy u zubaře před rokem nebo dvěma, my se mu totiž vůbec nemůžeme dovolat,“ líčil jeho spolužák.

Některé z dětí pak nemají ani správné návyky, co se čištění zubů týče. „Někdy nestíhám. Ale jenom jednou, což bylo minulý týden, jsem si vyčistil i večer,“ popsal 10letý chlapec. Vzhledem k těmto okolnostem pak v ordinaci nastalo doslova zděšení. Mnohé děti mají pět, šest nebo i 11 zubních kazů. „55 meziální kaz, 54 distální kaz, 53 dobré, 15 v pořádku, 14 kaz distálně, 13 prořezává,“ komentoval prohlídku zubař.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku je nejvíce případů spály za posledních pět let. Na jaké příznaky si dát pozor?

Vrtání, plombování nebo trhání zubů si ale lékař nechává na příště. „My rodičům pošleme stav chrupu, zubní kříž, kde bude přesně vyčísleno, co má dítě za problémy, a doporučíme, aby se k nám objednali. Ošetření je bezplatné na pojišťovnu,“ řekl stomatolog Lubomír Beran. V celém Česku prý více než milion lidí nemá zubaře. „Podle mě chybí minimálně 300 lékařů,“ doplnil Beran.

Zubařům se do okrajových částí země nechce

„Pokud se lékař rozhodne, tak my určitě všemi deseti smlouvy dáváme,“ nechal se slyšet ředitel VZP pro Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj Aleš Zbožínek. Jenže do okrajových částí Česka se stomatologům nechce. A právě obce a senátoři na tuto zoufalou situaci zareagovali a ochotného zubaře našli samy, i když 25 kilometrů daleko.

„Vyšel nám vstříc, tak proč bychom my, jako obec, nevyšli vstříc, co se týče autobusu,“ uvedl senátor a místostarosta Stonavy Ondřej Feber (ANO). Lékařům z ostravské kliniky se už hlásí další školy, které by měly zájem o preventivní prohlídky zubů školáků, a to zejména z Karviné nebo Orlové, kde je zubařů opravdu málo.

Tagy: