V Česku je nejvíce případů spály za posledních pět let. Na jaké příznaky si dát pozor?

Stále více pacientů trápí streptokok skupiny A. Ten má na svědomí hlavně angíny a spály. Problém je ale s jeho léčbou. Přestože se ministerstvo zdravotnictví chlubí zlepšující se situací kolem chybějících antibiotik, sirupového penicilinu je v lékárnách stále nedostatek.

Národní referenční laboratoř hlásí nejvyšší počet výskytu streptokoka skupiny A za posledních pět let. A stejně mluví i lékaři. „Musím potvrdit tuto informaci. Tak, jak diskutujeme s kolegy, nemáme přesná čísla, ale všichni se shodují, že nepamatují tolik případů streptokokových nákaz ve svých ordinacích,“ řekla pro CNN Prima NEWS dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Příznaky onemocnění spálou jsou například horečka, bolest v krku, zimnice nebo vyrážka na těle. „Od prosince loňského roku evidujeme zvýšený počet případů, kdy streptokok skupiny A způsobil invazivní onemocnění. Což znamená, že byl laboratorně prokázán v krvi či mozkomíšním moku pacienta. Během prosince potvrdila naše laboratoř celkem 24 invazivních infekcí, z toho 7 u dětí do 18 let věku. Trend pokračuje i v roce 2023, kdy jsme za leden obdrželi celkem 23 takových vzorků, z toho dětí 4 od do 18 let,“ uvádí Státní zdravotnický ústav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Speciální posila lékárny v sokolovské nemocnici. Léky posílá na pult robot, hlídá i expiraci

„Za tento týden jich tady několik bylo, asi šest. Poslední dva týdny chodí rozhodně častěji. Setkáváme se zejména s rodiči dětí, které byly ošetřeny a dostaly léčbu pro diagnózu spálového bacilu,“ souhlasil praktický lékař Josef Štolfa. „Obecně po dvou letech, kdy jsme nosili roušky, imunita organismu občanů výrazně poklesla. Samozřejmě spála je jedním z těch problémů, který se objevuje. Počet případů narůstá a my situaci pravidelně monitorujeme,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Antibiotika chybí v celé Evropě

Problém je ale s léčbou. Podle lékařů stále chybí potřebná antibiotika. „Léčí se antibiotiky. Na základě všech doporučení by tím antibiotikem první volby měl být penicilin. My samozřejmě máme problém se zajištěním především sirupových forem tohoto antibiotika,“ vysvětlila Cabrnochová. „Potřebujeme, aby malé děti, které nedokáží tolerovat léky v tabletách, měly dostupná antibiotika,“ dodala.

Problém je u antibiotik obecně. „Není to problém jen v Česku. Obecně je nedostatek antibiotik v celé Evropě. Situace není dobrá a bude trvat ještě nějaký čas,“ vysvětlil Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví. Za minulý týden navíc ministerstvo zdravotnictví hlásilo nejvyšší spotřebu antibiotik za poslední tři roky.

Tagy: