Nedůvěra v ministra Válka. Neustále něco slibuje, ale skutek utek, kritizuje Kubek

Ministr Válek je opět pod palbou kritiky.

Lékaři Válkovi nevěří

Napjatou situaci ve zdravotnictví kvůli dobrovolným přesčasům potvrdil i víkendový sjezd České lékařské komory. Zákoník práce, jehož novela zvýšila přesčasy ze 416 hodin ročně na dvojnásobek, se probíral v sále i na chodbách. K tomu se přidal i problém s nedostatkem lékařů a způsobem jejich odměňování. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09), který na sjezdu vystoupil, si podle vedení komory vysloužil jen kritiku.

„Nepotřebuji si brát kritiku k srdci, já na tom pracuji. To řešení nejde udělat ze dne na den, musíme změnit fungování systému,“ uvedl Válek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocnice chystají krizový scénář. Hrozí zavírání ambulancí a odklady neakutních operací

„Nevidíme dostatečnou aktivitu při řešení těch nejpalčivějších problémů. Pan ministr občanům neustále něco slibuje, ale jak se říká, ‚skutek utek‘,“ argumentuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Pan ministr je náš ministr. Nejen pacientů a nemocnic, pojišťoven, ale i lékařů a my bychom byli velmi rádi, kdyby si to uvědomil a začal s námi problémy řešit,“ řekl viceprezident komory Jan Přáda.

Už v prosinci hrozí odkládání neakutních operací, protože lékaři po stovkách dávají výpovědi z přesčasové práce. Při omezení přesčasů bude podle poslance Toma Phillipa chybět až 5 000 doktorů. Podle něj bude potřeba změnit provoz, možná na třísměnný nebo na dvanáctihodinové služby. „Jsme v situaci, že pokud by lékaři v prosinci nenastoupili do práce, tak některé provozy pravděpodobně budou zavřeny. Jejich práce se nedá nahradit jiným způsobem,“ nechal se slyšet Phillip.

Omezení akutní a neplánované péče hrozí, jako jeden z mnoha příkladů, i ve Zlíně. „U nás v nemocnici z asi 250 sloužících lékařů přesčasy vypovědělo 190. Pokud dojde k tomu, že do těch přesčasových hodin nenastoupíme, omezí se provoz. Byla by lež si myslet, že k tomu v nemocnicích nedojde,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí Perinatologického centra z Gynekologicko-porodnického oddělení KN Zlín Marcela Henčlová.

Zástupci lékařů, včetně odborů, proto budou ve středu znovu jednat s ministrem zdravotnictví o urychlené změně zákoníku práce, ale i o požadavku zvýšit doktorům základní plat.

PODÍVEJTE SE: Přesčasy nechtějí sloužit ani lékaři z pražské Bulovky

Tagy: