Nemocnice chystají krizový scénář. Hrozí zavírání ambulancí a odklady neakutních operací

Třinecká nemocnice provádí vyšetření CT na dvoře v kamionovém návěsu.

Dlouhodobě vypjatá situace mezi zdravotníky se stupňuje. Zhruba polovina lékařů vypověděla přesčasovou práci

Situace v českém zdravotnictví je alarmující, výpověď z přesčasů podala téměř polovina lékařů a hrozí, že se přidají i zdravotní sestry. Nemocnice se proto připravují na krizové scénáře, které zahrnují odložení neakutních operací, zkrácení ordinační doby i zavírání odborných ambulancí, píše MF DNES. Zástupci ministerstva zdravotnictví se mají za týden sejít s protestujícími lékaři a odbory, uvedl ve středu šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

Lékaři protestují proti novele zákoníku práce, který zavedl až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, tedy dvojnásobek v porovnání se současným stavem. Ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbili, že toto opatření ze zákona další novelou odeberou. Lékaři žádají spolu se snížením množství přesčasů na původní úroveň také navýšení platů na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy.

ČTĚTE TAKÉ: Místo ordinace do kamionu na dvůr. Nemocnice Třinec hasí požár s CT, v zimě přidá deky

Ministerstvo má na dosažení dohody pouhý měsíc. V případě, že neuspěje, bude v prosinci chybět v nemocnicích téměř 6 000 lékařů. Podle mnohých kritiků to však nevypadá, že by se ministr zdravotnictví snažil s lékaři domluvit. Jeho postup podle informací deníku MF DNES kritizují i někteří ředitelé nemocnic, kteří s ministrem jednají. „Přijedeme a on se zeptá, jaký máme plán a jak to chceme řešit. A my opakujeme, že řešení musí vymyslet on a jeho ministerstvo,“ říká jeden z nich.

„Zrovna nad tím sedíme s primáři a vymýšlíme cestu, jak zajistit akutní péči. Je nesporné, že bude muset dojít k omezení neakutních výkonů, odložení některých plánovaných zákroků a uzavření části poraden. Kdo říká, že mu výpadek lékařů nenaruší provoz, lže,“ sdělil MF DNES ředitel jedné z menších okresních nemocnic. Pokud skutečně k výpovědím dojde, bude podle něj nutné přesunout lékaře do akutní péče, čímž dojde k omezení odborných ambulancí. „Jistě by se opožďovala i plánovaná neakutní operativa, jako je chirurgie či gynekologie,“ poznamenal.

„Zcela jistě to je výrazně komplikující situace, která zásadním způsobem ztíží provoz. Počet lékařů je hraniční, respektive někdy máme i podstav. Může to vést k omezení péče. Naší snahou je, aby péče byla zachována v maximální možné míře a při případném omezení šlo jen o část spektra, a ne o uzavření celého oddělení,“ popsal CNN Prima NEWS generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. Dodal, že může jít například o uzavření části lůžek nebo odborných poraden, které nejsou nezbytné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašák jménem postcovidový syndrom. Lékaři ho neumí diagnostikovat, trpící pacienti tápou

Světlou výjimkou, které se komplikace nejspíše vyhnou, je například nemocnice ve Vysokém nad Jizerou, přesněji tamní Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie. Tam se totiž se na navýšení odměn za přesčasy s lékaři dohodli ještě dříve, než vznikl spor lékařů s ministerstvem. „Odměny za přesčasovou práci jsme řešili nedlouho před zmíněnou kontroverzní novelou zákoníku práce a dohodli jsme se na navýšení. Novelu zákoníku práce i já pokládám za velmi nešťastnou,“ uvedl pro MF DNES ředitel Ludvík Hovorka.

Přidají se k protestu i zdravotní sestry?

Krizovou situaci komplikuje fakt, že se do protestu nejspíše přidají i zdravotní sestry: „Ozvali se nám sestry a laboranti a plánují k prvnímu lednu vypovědět další přesčasovou práci,“ potvrdila CNN Prima NEWS předsedkyně Odborového svazu zdravotní a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

„Do pěti let dosáhne důchodového věku 15 procent sester a bude problém, protože pokud se platy nezvýší, mladé sestry budou odcházet do zahraničí,“ varovala Žitníková. Dodala, že v prosinci budou mít nemocnice problém pokrýt i základní fungování anesteziologicko-resuscitačních oddělení a zabezpečené budou jen urgentní operace. „Odkládat se budou plánované ortopedické zákroky, operace žlučníků, ženských orgánů, prostaty, kýly či apendixů,“ zdůraznila.

Zástupci ministerstva zdravotnictví se mají za týden sejít s protestujícími lékaři a odbory. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to ve středu uvedl na síti X. Chce je informovat o přípravě zákona o odměňování zdravotnických pracovníků nebo větší kontrole dodržování pracovních podmínek a podmínek vzdělávání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Paradox českých nemocnic. Na papírování radši najmou lékaře než sekretářku, kritizuje Přáda

Tagy:
novela zákona lékaři Vlastimil Válek zdravotní sestry nedostatek lékařů protest zdravotnictví přesčasy ordinační doba odložení operací krize zdravotnictví