Nehoda obrátila Zdeňce život vzhůru nohama. Je připoutaná na lůžku a rodina prosí o pomoc

Dvaadvacetiletá Zdeňka Jakabová se narodila jako zdravé dítě. Milovala koně a už jako desetiletá jezdila po závodech v parkuru. Snila o tom, že jednou, až si bude sama vydělávat, si koupí vlastního koně. Její život se však před třemi lety obrátil vzhůru nohama, když při dopravní nehodě utrpěla vážné zranění hlavy. Přežila, bohužel však zůstává připoutaná na lůžku. Její rodina teď prosí o pomoc.

„Od dětství měla ráda koně. Když někde viděla poníky, dožadovala se svezení. To jí zůstalo až do dospělosti. Už jako desetiletá jezdila po závodech v parkuru a milovala to. Pak nastoupila do školy sportovního managementu se zaměřením na jezdectví. Plánovala, co všechno bude dělat a těšila se, až jednou bude mít vlastní děti,“ uvedla rodina v příběhu 22leté dívky na webových stránkách Donio.

Vše se změnilo 16. října 2019. Jakabová vyrazila s přítelem do kina, domů se ale ten den nevrátila. „Všem se nám obrátil život vzhůru nohama. Ještě dřív, než mě někdo stačil zkontaktovat, jsem zjistila, že nedaleko se stala velmi vážná dopravní nehoda, které byla Zdenička účastníkem,“ popsali její příbuzní. Přítel Jakobové zemřel na místě, stejně tak i řidič protijedoucího vozidla.

„Zdenička nehodu přežila s vážným úrazem hlavy. Doktoři jí nedávali moc šancí na přežití, ale ona bojovala a my s ní. Od nehody uběhly tři roky. Dnes je připoutána na lůžku, ale žije,“ řekla její rodina s tím, že od lékařů dostali doporučení rehabilitovat. „Bylo nám doporučeno rehabilitovat, rehabilitovat a zase rehabilitovat, ale nebylo u nás v Česku jediného rehabilitačního zařízení, které by Zdeničku v jejím stavu přijalo. Až nám jeden lékař poradil rehabilitační zařízení na Slovensku a konečně nám svitla naděje,“ uvedla rodina Jakobové.

Není to jednoduché

Zdeňka centrum už několikrát navštívila a zdálo se, že jí léčení skutečně pomáhá. Jde však o soukromé zařízení a pojišťovna služby nehradí. „Museli jsme financovat i převoz sanitou. Platíme spoustu dalších věcí, na které pojišťovna nepřispívá a není to vůbec jednoduché,“ přiznala rodina, a rozhodla se proto založit finanční sbírku.

„Vybrané peníze bychom použili na pobyty v rehabilitačním centru Adeli Medical Centrum v Pieštanech i na fyzioterapeuty, kteří k nám docházejí za Zdeničkou domů a nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, případně na další potřebné věci, kterých je opravdu hodně a stále nějaké potřeby přibývají,“ dodala rodina.

Tagy: