Za nejdražší pokrmy na světě jsou lidé ochotni zaplatit stejnou částku, za kterou by si jinak mohli pořídit automobil nebo kus lesa. Za 600 tisíc se dá pořídit například luxusní zmrzlinový pohár s 28 druhy zmrzliny a jedlým zlatým práškem nebo mexické taco ze zlatých vloček.
Každá správná večeře by měla začít předkrmem. Návštěvníci luxusních restaurací mohou zvolit například newyorskou omeletu, jejíž cena stoupá hlavně díky kvalitnímu humru a jednomu z nejdražších kaviárů. Zaplatíte za ni zhruba čtyřiadvacet tisíc korun.
Opravdové gurmány pak zaujme polévka z ptačích slin. Asijští ptáčci salangy ostrovní si dělají hnízda právě ze svých slin a ta pak z puklin vápencových útesů vybírají sběrači a prodávají obchodníkům. Kilo husté polévky vyjde na 70 tisíc korun.
Michelinská restaurace v New Yorku vaří v krizi chudým
Šéfkuchař Daniel Humm z restaurace Eleven Madison Park je zvyklý na hosty platící exkluzivními zlatými kreditními kartami. Nyní ale tvrdí, že za krize způsobené COVID-19 jsou nejštědřejší odměnou vděčné úsměvy chudých Newyorčanů, kteří se nasytili jídlem z jeho restaurace se třemi michelinskými hvězdami, píše agentura Reuters.
A jaké vybrat hlavní jídlo? Lidé jsou ochotni sníst třeba mexické taco za téměř 600 tisíc. Základem jídla je tortila z kukuřičné mouky smíchané se zlatými vločkami, která se plní nekvalitnějším hovězím, humrem, kaviárem a sýrem s lanýži.
Milovníky dezertu pak oslní puding, který se vyrábí z belgické čokolády a kaviáru. Nechybí zlaté ozdoby a jako bonus se k porci přidává prsten s diamantem. To všechno za 820 tisíc korun.
Za luxusní zmrzlinu v křišťálovém poháru, která obsahuje osmadvacet druhů zmrzliny a je posypána jedlým zlatým práškem, pak lidé zaplatí i 600 tisíc. A domů si ještě k tomu odnesou diamantový náhrdelník.
Kdo by holdoval spíše ovoci, může zkusit Yubari meloun z Japonska – ročně se prodá jen okolo 100 kusů a důvod je jednoduchý – jeho cena šplhá až na půl milionu korun.