Makali v Rusku na stavbách, teď prchají. Severokorejští dělníci se bojí přesunu na Donbas

Z ruských staveb mizí severokorejští dělníci.

Dodělejte, co máte, ale na nové zakázky už nenastoupíte. Zpráva, která mezi severokorejskými dělníky pomáhajícími na stavbách v Rusku vzbuzuje paniku. Kreml je totiž chce poslat na okupovaná ukrajinská území, aby tam pomáhali s obnovou poničených staveb. Pracovníci z Kimovy říše však raději prchají, jak uvedl webový portál Rádia Svobodná Asie.

Stále více severokorejských stavebních dělníků nasazených v Rusku utíká ze svých zaměstnání, jakmile se doslechli, že je Kreml chce nasadit na práci na Donbase. Na územích okupovaných Ruskou federací totiž roste poptávka po výstavbě a pracovníci ze Severní Koreje raději ze svého stávajícího zaměstnání utečou. Rádiu Svobodná Asie to sdělil ruský občan severokorejského původu.

„Severokorejští dělníci nejsou v těchto dnech na stavbách nikde vidět. Je to proto, že jsou podrobováni vyšetřování ze strany vedení. To se totiž rozjelo poté, co se začaly objevovat zvěsti o uprchlých dělnících z rozdělaných staveb. Obávají se totiž, že budou nasazeni v Donbaské oblasti,“ uvedl zdroj, jenž si z bezpečnostních důvodů přál zůstat v anonymitě.

Utíkají i vedoucí pracovníci

„Zaměstnanci jsou touto zprávou otřeseni. Pchjongjang na začátku září nařídil dispečerským společnostem, aby shromáždily pracovníky a uvedly je do pohotovosti místo toho, aby převzali novou práci tam, kde v současnosti pomáhají,“ pokračoval zdroj. A severokorejští dělníci jsou o invazi Ruska na Ukrajinu prý dobře informováni.

Útěky z pracoviště se začaly množit poté, co bylo dělníkům sděleno, že budou brzy přestěhováni na nová staveniště na Ukrajinu a do konce září si mají vyřídit vše potřebné. „Neprchají jen dělníci, ale i stavbyvedoucí,“ dodal zdroj. Například staveniště ve Vladivostoku na ruském Dálném východě podle něho nyní zejí prázdnotou

Severokorejci jsou levní

Problém útěku pracovníků není nový. I v dobách relativního míru se podle jiného zdroje mnoho Severokorejců nasazených v Rusku pohřešovalo. „Na konci každého roku musí být hlášeny výsledky a manažeři musí zaplatit dělníkům jejich podíl a zbytek přeposlat do Pchjongjangu. Manažeři některých společností, kteří nedostali platby od místních společností, však často utíkají, protože se obávají trestu, který by mohli po kontrole dostat,“ uvedl jiný zdroj.

Práce severokorejských dělníků v Rusku je pro Kimův režim poměrně důležitá. Severní Korea tím získává směnitelnou zahraniční měnu. Pracovníci totiž musí posílat poměrně velkou část z vydělaných peněz severokorejské vládě. A obchod je výhodný i pro ruskou ekonomiku, protože Severokorejci představují lacinou pracovní sílu. Ruské firmy jim totiž platí řádově méně než domácím zaměstnancům.

Tagy: