Nesnášeli ho, Kreml poslouchal na slovo. Rus pro CNN mluvil o muži, který teď řídí válku

Vladimir Putin v roce 2017 vyznamenal Sergeje Surovikina za působení ve válce v Sýrii.

Už týden vede ruské operace na Ukrajině vrchní velitel Sergej Surovikin, kterého provází pověst krutého generála, kterou si vysloužil při občanské válce v Sýrii. Právě během tohoto konfliktu pod ním sloužil i Rus Gleb Irisov, který se teď pro CNN rozpovídal o tom, jak na muže, který teď řídí ruskou armádu, vzpomíná.

Generálu Surovikinovi je 56 let. Zúčastnil se sovětské války v Afghánistánu i obou konfliktů v Čečensku. Pověst krutého vůdce si ale vysloužil jako velitel ruských sil během občanské války v Sýrii.

Teď na něj ukázal Kreml prstem jako na dalšího muže v pořadí, který má zvrátit pro Rusy nepříznivý vývoj války na Ukrajině. Surovikin se stal vrchním velitelem ruské armády minulou sobotu, ve stejný den, kdy došlo k explozi Kerčského mostu na Krymu. Předtím měl na starost ruské jednotky na jihu Ukrajiny.

Americké CNN se podařilo dostihnout bývalého ruského vojáka Gleba Irisova, který pod Surovikinem v Sýrii sloužil. Irisov uprchl z Ruska po začátku invaze na Ukrajinu a nyní se snaží začít s rodinou nový život ve Spojených státech. Prý pochopil, že válka povede dříve nebo později k rozpadu Ruské federace.

Krutý k nepřátelům i vlastním mužům

Jak Irisov na svého bývalého velitele vzpomíná? „Surovikin byl velmi blízký Putinově režimu. Nikdy ale neměl politické ambice, vždy provedl plán tak, jak si vláda přála,“ sdělil Irisov pro CNN.

Podle něj se generál Surovikin nechoval krutě jen ke svým nepřátelům, ale i ke svým vlastním mužům. „Hodně lidí hodně naštval. Nesnášeli ho,“ popsal Irisov s tím, že Surovikin byl vždy velmi přímý a rázný.

Irisov se domnívá, že Kreml označil Surovikina za vrchního velitele kvůli tomu, že má blízko k Vladimiru Putinovi, má zkušenosti s pěchotou i letectvem a v létě relativně úspěšně vedl ruské jednotky v okolí Chersonu, Záporoží a Krymu. Právě tyto oblasti se snaží Moskva udržet za každou cenu.

Kadyrov oslavuje příchod generála

Převelení Surovikina v Rusku oslavují. Se slovy chvály nešetřil ani čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který dlouhodobě razí vysoce agresivní válečný přístup, jenž by mohl podle něj zahrnout i taktické jaderné zbraně.

„Sergeje znám osobně téměř 15 let. Rozhodne mohu říci, že je to pravý generál a válečník. Zkušený, tvrdohlavý a prozíravý velitel, který nade vše vyvyšuje vlastenectví, čest a respekt. Jednotná armádní skupina je nyní v dobrých rukou,“ uvedl Kadyrov na sociálních sítích.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina Sýrie velitel Rusko Ramzan Kadyrov Vagnerova skupina Sergej Surovikin