Nejdřív sekera, teď páchnoucí kyselina. Policie v Jizerských horách řeší drsný konkurenční boj

Páchnoucí kyselina vyděsila ubytované hosty.

Útok na chataře

Nevybíravý konkurenční boj zřejmě stojí za útoky na provozovatele horské chaty na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Minulý rok tam maskovaný muž demoloval zaparkovaná auta sekerou, teď někdo na chodbách a toaletách rozlil extrémně páchnoucí kyselinu máselnou.

Výpary agresivní silně zapáchající tekutiny způsobily mezi hosty paniku. „Lidé utíkali, nadýchali se toho a teklo jim z očí. Nechápali jsme, co se děje. Než jsme to zjistili, tak se v tom proběhli i naši mazlíčci, kočky a psi, ti si pak olízali tlapky a večer zvraceli,“ popsala nepříjemné chvíle zmatku Irena Krametbauer, která chatu s rozhlednou na vrcholu Tanvaldského Špičáku provozuje s manželem Zdeňkem.

ČTĚTE TAKÉ: Zaštěkání psa přišlo majitele v Klatovech draho. Žena se po leknutí zranila, dostane statisíce

po loňském útoku maskovaného sekerníka po chatě rozmístili kamery. Ty teď pravděpodobného pachatele zachytily, přestože na záběrech není, jak kyselinu rozlévá. „Pohyboval se přesně v místech, kde to bylo rozlité, neustále chodil s nějakým obsahem v PET láhvi, při příchodu bylo vidět, že je plná a po nějakých pěti minutách, kdy byl uvnitř v budově, odešel s prázdnou. A pak to začalo, lidi začali křičet, slzet, všude byl cítit odporný zápach připomínající zvratky. Byl to stoprocentně on, sem nahoru na Špičák nikdo nepřijde na pět minut a zase neodejde,“ upozornil Zdeněk Krametbauer.

Záznam má k dispozici policie. „Věc jsme v tuto chvíli kvalifikovali jako přestupek a veškeré okolnosti události nyní šetříme,“ konstatovala jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová s tím, že vše se může změnit, až provozovatelé chaty doloží přesnou výši škody.

Hranice trestného činu poškození cizí věci je deset tisíc korun. Krametbauerovi už teď vědí, že to bude mnohem víc. „Museli jsme vyhodit koberce, na několika místech vytrhat parkety. Neustále jezdíme pro chemii, která pomáhá zápach redukovat. Jen za přípravky jsme už dali 20 tisíc korun. Celkem to bude určitě přes padesát,“ spočítal Krametbauer.

Provozovatelé vyhlásili odměnu

Kyselina máselná není zdraví škodlivá, zbavit se jejího nechutného odéru ale dlouho trvá. Používají ji rybáři při tvorbě návnad, ryby totiž tento zápach přitahuje. Čas od času ji ale někdo zneužije k útoku na konkurenční podnik. Před časem obdobný případ řešili policisté v Ostravě. I provozovatelé chaty na Tanvaldském Špičáku jsou přesvědčení, že za útoky stojí jejich konkurence. „Víme přesně, o koho jde a kdo sem ty lidi posílá. Důkazy ale bohužel nemáme,“ povzdechl si provozovatel.

Útok sekerou z loňského roku policie odložila, nenašla dostatek stop. Jestli budou policisté úspěšní tentokrát, není jasné. Krametbauerovi ale nechtějí nic ponechat náhodě. „Tomu, kdo nám pomůže identifikovat muže na záběrech, nabízíme odměnu padesát tisíc korun,“ prohlásil provozovatel chaty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mizerné rande v pražském hodinovém hotelu. Muž ženu okradl, pak se jí naboural i do účtu

Tagy: