Nejdrsnější kampaň teprve přijde, mají jasno politologové. Popsali i strategii Babiše

O Hrad v lednu zabojuje devět kandidátů, z průzkumů však vyplývá, že reálnou šanci k postupu do druhého kola voleb mají pouze tři z nich: Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), generál Petr Pavel a ekonomka Danuše Nedurová. Politologové Ladislav Cabada a Daniel Šárovec se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že jiné favority již neočekávají. Stejně tak se domnívají, že nejdrsnější kampaň uvidíme až na začátku ledna. Zároveň prozradili, jakou strategii předseda hnutí ANO vyznává.

Zmiňovaná trojice Babiš, Pavel a Nerudová v posledních průzkumech výrazně „utíká“ svým soupeřům. „V současné chvíli to vypadá na souboj těchto tří jmen. Nevidíme žádného jiného kandidáta, který by měl potenciál rapidně poskočit. Žádné velké překvapení tak už nevěštím,“ uvedl Cabada. S jeho názorem souhlasil i Šárovec.

„Máme tři kandidáty, za nimiž je propast. Je ale nutné myslet na to, že se jedná o reflexi současné nálady ve společnosti. Kampaň nám přetnou svátky, ale s o to větší razancí přijde její horká fáze na přelomu prosince a ledna. Ačkoliv se průzkumy mohou mýlit, tak zatím –⁠ pokud nenastane výrazné překvapení –⁠ to vypadá, že se jedná zatím o tyto tři kandidáty, kteří reálně mohou o postup do druhého kola bojovat,“ vysvětlil s odkazem na příchod nejdrsnější části předvolebních kampaní politolog.

V posledních dnech si experti všímají výrazného posunu Danuše Nerudové v předvolebních průzkumech. „Není to však jediné téma, které se nyní řeší. Tím druhým je, že se Pavel dotáhl na Babiše. Jednu chvíli byl dokonce Pavel první. Pokud by nástup Nerudové byl potvrzován, tak máme tři kandidáty, kteří jsou v zásadě nastejno a nevycházel bych z toho, že Babiš musí v takové situaci vždy nutně postoupit do druhého kola,“ zmínil Cabada.

Pro Babiše je optimální nikam nechodit

Vše však vychází z toho, že nikdo neví, jak Babiš povede kampaň. „Rozhodl se nevést kampaň formou diskuzí. Uvidíme, jak selektivně po Novém roce do debat půjde. Babiš je mimořádně konfliktní člověk, to je zjevné. Je hluboce přesvědčený o tom, že má téměř ve všem pravdu a rozhodně by on měl řídit cokoliv, co se k řízení nabízí. Dobře ví, že je pro něj optimální nikam nechodit, protože tak způsobí minimum konfliktů,“ pokračovat Cabada.

Dodal, že v prezidentské volbě, která je spojena s očekáváním na „konsenzuálního kandidáta“, by Babiš v konfliktech mohl působit negativně. „Skoro si myslím, že zvolí strategii, kdy půjde do debat, kde v ideálním případě bude sám. Že se bude vyhýbat velkoformátovým debatám, kde budou všichni relevantní kandidáti. Bude se snažit minimalizovat možnost, že by se dostal do situace, kdy dostane jeden z četných emocionálních záchvatů,“ dodal s tím, že se Babiš bude této strategie držet, co to jen půjde.

Šéf ANO povede rétoriku

Šárovec doplnil, že mu kampaň Babiše připomíná varianci na kampaň končícího prezidenta Miloše Zemana před pěti lety. „Je vedena zcela jinak než u jeho protikandidátů. Babiš si je vědom důležitosti debat, ale zároveň je patrné, že není diskuzní typ, který by obstál ve výrazně připravené konkurenci, kdy může být debata velmi argumentačně vyostřená,“ mínil politolog.

Osobně by jej nepřekvapilo, kdyby se Babiš v období před prvním kolem voleb strategicky debatám vyhýbal. „Bude si sám pro sebe brát mediální prostor a povede spíše rétoriku než dialog a diskuzi. Kdyby prošel do druhého kola voleb, tak by na přímou konfrontaci s protikandidátem musel reagovat. Z jeho pohledu je přijatelnější konfrontace jeden na jednoho než on proti dalším osmi protivníkům,“ uzavřel Šárovec.

Tagy: