Nejezděte na Ukrajinu, apeluje Lipavský na Čechy. Uznal, že se napětí nedaří hasit

Ukrajinský voják v zákopě

Česko zatím nevydává pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině kvůli hrozící ruské invazi. Po úterním jednání krizového štábu resortu zahraničí to novinářům řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Apeloval na české občany, aby necestovali do příhraničních oblastí na východě a severu Ukrajiny. Ti, kteří se v zemi nacházejí, by se podle ministra měli registrovat v systému Drozd, který slouží k informování českých turistů o mimořádných událostech.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by proti svému sousedovi chystalo útok.

Deeskalace situace se podle Lipavského nedaří. V případě ruské agrese je v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) shoda na rychlé a silné odpovědi, uvedl. Zároveň ale Lipavský věří, že se situaci může podařit vyřešit diplomatickým úsilím. V opačném případě je Česko připraveno podpořit případné ekonomické sankce proti Rusku, zopakoval.

Ve středu vláda projedná darování dělostřelecké munice Ukrajině. Podle Lipavského to je potřeba vnímat jako součást mezinárodního úsilí, jak odradit Rusko od možné agrese. V souvislosti se situací se také v úterý 1. února sejde Bezpečnostní rada státu, řekl ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Lipavský také připomněl, že 7. a 8. února navštíví Ukrajinu se slovenským a rakouským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem. „Chceme tím vyjádřit naši plnou podporu vůči ukrajinským přátelům,“ řekl. Navštíví společně linii dotyku, jednat budou s tamním protějškem Dmytrem Kulebou. Do Kyjeva poletí z Bratislavy společně českým vojenským speciálem.

O stažení rodinných příslušníků pracovníků ambasády či přímo části jejích zaměstnanců už rozhodly například Spojené státy, Německo nebo Británie. Podle Lipavského zatím krizový štáb ministerstva nevyhodnotil situaci tak, že by mělo totéž učinit Česko. Každý zastupitelský úřad ale má jako svoji povinnou součást plány na případnou evakuaci, dodal.

NATO podle pondělního prohlášení vysílá další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy v reakci na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny. Cílem je „posílit odstrašující přítomnost“ v oblasti Baltského moře. Své vojáky a vybavení už podle bruselské alianční centrály nabídlo několik členských států.

Podle Lipavského se o posílení východního křídla NATO jedná. Ministerstvo obrany bylo vyzváno, aby našlo konkrétní možnosti. Česká diplomacie aktivitu podporuje, dodal ministr.

Rodiny kanadských diplomatů vycestují pryč

Kanada s evakuací naopak nečekala a nařídila rodinám kanadských diplomatů působících v Kyjevě, aby dočasně odcestovaly. Pokyn se týká manželek pracovníků kanadského velvyslanectví a dětí mladších 18 let.

„Bezpečnost kanadských diplomatů a jejich rodin je bezpochyby prvořadá,“ prohlásil v pondělí kanadský premiér Justin Trudeau v odpovědi na dotaz, zda Kanada bude postupovat stejně jako výše zmíněné spojenecké země. Kanadské velvyslanectví v Kyjevě a konzulát ve Lvově mají dále fungovat. V Kanadě žije početná komunita lidí ukrajinského původu.

Švédské ministerstvo zahraničí na svém webu uvedlo, že nedoporučuje občanům cestovat na Ukrajinu, pokud to není nutné. Týká se to zejména Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, jakož i Ruskem anektovaného Krymu.

Tagy: