Bartošek: Máme Rusku posílat mírové holubice, když provokuje válku? Podporujme Ukrajinu

Jan Bartošek

360° (124)

Podpora Ukrajiny dodáním dělostřelecké munice pro případný konflikt s Ruskem je přilévání oleje do ohně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poslanec ANO a stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch. Naopak místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) krok vlády hájil.

„Je to jasný symbol, že stojíme na straně svobodné a demokratické Ukrajiny,“ řekl k oznámení české vlády o zaslání dělostřelecké munice na Ukrajinu Bartošek. Ten doplnil, že podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by Česko mohlo zemi poskytnout také zdravotnický materiál. „Samozřejmě se to bude diskutovat i s náčelníkem našeho Generálního štábu (Alešem Opatou – pozn. red.), zda je to v rámci naší armády možné,“ pronesl Bartošek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Se zásilkou munice nesouhlasí poslanec opozičního hnutí ANO Jaroslav Bžoch. „Máme s Ukrajinou velmi dobré vztahy, vyjádření podpory je namístě. Nejsem si ale jistý, že posíláním dělostřeleckých granátů tu situaci vyřešíme,“ řekl Bžoch. Podle něj jde pouze o přilévání oleje do ohně. Celou věc prý navíc může zneužít ruská propaganda, která staví Rusko do role vyprovokované oběti. „Dodávka několika dělostřeleckých granátů ten poměr sil nevyrovná,“ dodal zákonodárce.

Bartošek na jeho slova reagoval, že se v aktuální situaci, kdy se na rusko-ukrajinské hranici shromažďují Putinovy jednotky a válečná technika, nejde tvářit, že vítězí diplomacie. „Co jim tam máme posílat? Mírové holubice? V tento moment musíme říkat, že pomůžeme Ukrajině,“ uvedl místopředseda Sněmovny.

Podle Bartoška je navíc na místě posílit českou vojenskou přítomnost například v Pobaltí. Rusko prý musí dostat od evropských států vzkaz, že si ze svých sousedů nemůže vytvářet vlastní vazalské nárazníkové pásmo.

Rusové se bojí tvrdých sankcí

Oba zákonodárci se shodli, že Rusko a jeho prezident Vladimir Putin se nejvíce obává ekonomických dopadů. Bartošek poukázal na to, že v posledních dnech klesají akcie ruských bank. „To je to, čeho se nejvíce bojí ruští oligarchové – že budou ekonomicky vykleštěni,“ řekl Bartošek v pořadu 360°.

Bžoch poznamenal, že se sankcemi proti Rusku souhlasí. Stejně tak považuje ruské požadavky namířené například na to, aby Ukrajina nevstupovala do NATO, za směšné. Uznal sice, že sankce bychom pocítili i my, neboť i nás by to přišlo na hodně peněz, ale v dané situaci by bylo potřeba se vůči Rusku takto zachovat.

Bartošek i Bžoch věří, že se napětí podaří vyřešit, aniž by došlo k válečnému konfliktu. „Začíná se to u mě překlápět k mírnému optimismu,“ uvedl Bartošek.

Tagy: