V Jižní Koreji se prostřednictvím sociálních sítí šíří bizarní gastrotrend, kdy jsou jako lahůdka konzumována smažená párátka, vyráběná ze škrobu. Kvůli těm, kdo sdílejí recepty s použitím hmoty, která připomíná zelené křupky, dokonce ministerstvo pro bezpečnost potravin a léků vydalo varování. Lidi v něm upozorňuje, že párátka se vyrábějí jako hygienický produkt a že nejsou určená k jídlu. Napsal o tom deník Independent.
Párátka vyráběná z kukuřičného nebo bramborového škrobu při smažení změní strukturu a kvůli typickému barvivu po úpravě připomínají zelené červy. Uživatelé TikToku nebo Instagramu na videích ukazují, jak je jedí s kořením nebo strouhaným sýrem.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krutý trest za sledování seriálu. Mladíci v KLDR dostali 12 let nucených prací, odhalilo video
O tom, že nejde jen o kuriózní praktiku, ale spíše o stále rozšířenější trend, vypovídá oficiální varování ministerstva. To na sociální síti X zveřejnilo infografiku, v níž před konzumací smažených párátek varuje. „Bezpečnost (párátek) coby potraviny nebyla prokázána,“ uvedl úřad.
Korejská média zároveň varovala potenciální strávníky před obsahem sorbitolu v párátkách. Ten může ve větším množství způsobovat zvracení a průjmy, napsal Independent.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemná zpověď Tchajwance. Obdivuji Izrael i Ukrajinu. Bojují proti tyranům za existenci