Dojemná zpověď Tchajwance: Obdivuji Izrael i Ukrajinu. Bojují proti tyranům za existenci

Někteří mladí Tchajwanci si na den voleb přinesli ukrajinské a izraelské vlajky.

Jak Čína reaguje na tchajwanské volby?

Izrael a Ukrajina jsou pro mě inspirací, abychom také bojovali za své právo existovat, říká mladý tchajwanský student Andrew Čo. Na shromáždění před centrálou vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) si přinesl vlajky zmíněných zemí a vzbudil pozornost mezinárodních médií. A nebyl jediný. V den zásadních tchajwanských prezidentských a parlamentních voleb chtěli někteří Tchajwanci zkrátka ukázat, že se zajímají i o dění ve světě.

Nešlo je přehlédnout. V moři zelených a růžových praporů, symbolizujících podporu kandidátům prezidentského a parlamentního klání na Tchaj-wanu, se tyčilo pár ukrajinských a izraelských vlajek. Mávali s nimi především mladí lidé. Při letmém pohledu by člověk skoro řekl, že v uniformních řadách podporovatelů DPP působili až nepatřičně. Na dotaz, proč si na finální večer tchajwanských voleb přinesli zrovna vlajky vzdálených zemí, odpovídali prakticky totožně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německo má scénář pro případnou válku NATO s Ruskem, píše Bild. Střet by začal v Pobaltí

„Inspirují mě. Izrael a Ukrajina jsou země, které bojují proti tyranům za své právo existovat v tomto světě. Obdivuji je. Myslím, že jsme si hodně podobní, tady taky bojujeme proti tyranovi za to, abychom mohli žít bezpečný život na své domácí půdě,“ řekl reportérovi mladý muž, který se představil jako Andrew Čo. Na otázku, zda se obává čínské reakce na výsledek voleb, uvedl, že nikoliv.

„Už jsme si tu zvykli, že Čína není spokojená s ničím, co se tu odehraje. Nevěří vládě, nevěří našemu národu. Pokud by došlo ke sjednocení, asi by se nás snažili převychovat a dosadit na klíčové pozice své loutky, jako to udělali v Hongkongu. Tam byl odpor nakonec marný, sem si ale zatím netroufnou,“ poznamenal Čo.

Vzápětí se vrátil ke skandování. Na obřích venkovních obrazovkách se objevily průběžné výsledky a kandidát DPP William Laj (nebo Laj Čching-te) vedl nad konkurenčním Kuomintangem (KMT) i Tchajwanskou lidovou stranou (TPP) o značnou porci hlasů. Už bylo skoro jisté, že se stane novým prezidentem.

Válka s Čínou? Člověk nikdy neví, obává se studentka

Diana Maiová, studentka informatiky, byla před časem na ročním výměnném pobytu v Německu, který jí změnil pohled na svět. I proto pociťuje podle svých slov potřebu vyjádřit solidaritu se zeměmi, které jsou tisíce kilometrů vzdálené.

„Někteří lidí si myslí, že když jsme někde v Asii, nemáme povědomí o světě. Ale to není pravda, jsme jeho součástí a sama tímto chci vyjádřit, že se zajímám o dění za hranicemi. Nám taky hrozí válka. Proto jsem se rozhodla dát najevo, na jaké straně stojím,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS.

Za sebe přiznala, že se ozbrojeného konfliktu bojí o něco více než její vrstevníci. „Měla jsem v Německu ukrajinskou spolužačku a chovala se podobně. Taky říkala, že k válce dojít nemůže, že jsou přece v Evropě. O dva roky později ale Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Myslím, že se nám může stát něco podobného. Člověk nikdy neví,“ poznamenala. Na volebním shromáždění bylo pár dalších lidí s ukrajinskou a izraelskou vlajkou, dostat se k nim ale bylo prakticky nemožné. Na policisty ohraničeném prostoru byly tisíce lidí.

Prezidentské volby na Tchaj-wanu nakonec vyhrál zmíněný William Laj, který se bude s největší pravděpodobností držet dosavadní politické linie. Peking již před hlasováním vzkázal, že se zástupci vládní DPP, která bojuje za nezávislost ostrova, nebude v žádném případě jednat. V pondělí ráno přišly zprávy o čínských letadlech a plavidlech v hraničních pásmech tchajwanských vod – stejně jako tolikrát předtím. Tlak ze strany Pekingu zůstane i nadále.

Jakých změn se doznají vztahy s Českou republikou pod vedením nového tchajwanského prezidenta? Poslechněte si slova redaktora CNN Prima NEWS, který se hlásí přímo z Tchaj-peje.

Tagy: