Opravdový zázrak. Týden po zemětřesení vyprostili záchranáři z trosek další čtyři živé lidi

Týden po ničivém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie vyžádalo už přes 35 tisíc obětí, se v pondělí záchranářům podařilo vyprostit z trosek další čtyři lidi včetně jednoho dítěte. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia. Také záchranáři z Česka vyprostili v tureckém městě Adiyaman další tři mrtvé. Na místech, kde po zásahu speciálně vycvičených psů doufali v nález živých lidí, už nikoho přeživšího neobjevili.

I v pondělí se podařilo záchranářům z trosek na jihu Turecka vyprostit několik živých. Čtyřicetiletou ženu zachránili po 170 hodinách z trosek pětipatrové budovy ve městě Islahiye v provincii Gaziantep. Ještě o pár hodin později vyprostili ve městě Adiyaman ze sutin šestiletou holčičku, uvedla agentura Anadolu. Podle ní našli záchranáři v pondělí rovněž živého pětatřicetiletého muže v provincii Adiyaman a sedmdesátiletou ženu v provincii Hatay.

Rovněž o víkendu se podařilo nalézt v troskách několik přeživších, mimo jiné šedesátiletou ženu ve městě Besni v provincii Adiyaman či sedmiměsíční dítě a dvanáctiletou dívku v provincii Hatay.

ČTĚTE TAKÉ: V Turecku roste agresivita, ozývají se výstřely. Rakouští a němečtí záchranáři se stáhli

Podle expertů citovaných agenturou AP je ale naděje na nalezení přeživších nyní už velmi malá. Eduardo Reinoso z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) míní, že po devíti dnech bude už téměř nulová. Stejný názor má i David Alexander z londýnské University College London (UCL). Podle něj byly zřícené budovy v oblasti tak špatně postavené, že se rozsypaly na velmi malé kusy, což snižuje pravděpodobnost vytvoření vzduchových kapes pro možné přežití. Kvůli porušení stavebních norem vyšetřují turecké úřady už přes 130 lidí.

Naději na přežití v troskách na jihu Turecka snižují i mrazivé teploty. „Typická reakce těla na hypotermii je třes a ten vyžaduje kalorie. Pokud ale člověk nemá několik dní potravu a je vystaven nízkým teplotám, podlehne podchlazení rychleji,“ uvedla Stephanie Lareauová z univerzity v americké Virginii.

Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) v pondělí oznámil, že obětí zemětřesení z 6. února je v Turecku už nejméně 31 643. Uvedl rovněž, že v postižených oblastech pracuje přes 238 tisíc záchranářů a dobrovolníků, včetně skoro asi 9 800 cizinců ze sedmi desítek zemí. AFAD také oznámil, že z postižené oblasti bylo evakuováno na 158 tisíc lidí.

Čeští hasiči vyprostili 38 těl

V zemětřesením zasažených oblastech pomáhají i čeští hasiči. Setrvají zde pravděpodobně ještě několik dnů. „Ukončili jsme zásah u sesuté budovy, vyprostili jsme tam tři mrtvé. Tým z Polska nenašel na žádném z míst, které označili naši psi, živé osoby, a hledání ukončili,“ napsal mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. „Na sektoru se třemi zřícenými objekty, kde jsme nasazeni společně s týmy z USA a Bangladéše, budeme pracovat zřejmě ještě dva dny,“ uvedl. „Na daném místě neustále hoří, požár výrazně komplikuje situaci,“ doplnil.

Záchranáři z Česka v neděli sdělili, že ze sutin vyprostili 35 mrtvých, s třemi oznámenými v pondělí by se tedy mělo jednat o 38 těl. Zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka minulé úterý. O víkendu se k němu připojili další dva hasiči, kteří přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci bylo především oblečení.

Turecko už v neděli opustila skupina izraelských záchranářů, která svůj předčasný odchod z oblasti zdůvodnila bezpečnostními obavami. Mluvčí záchranářů, kteří měli v Turecku původně pobýt deset dnů, uvedl, že má informace i o výhrůžkách únosy zahraničním skupinám. Také rakouští a němečtí záchranáři působící v provincii Hatay ukončili svou práci kvůli obavám o bezpečnost. Uvedli, že mezi místními skupinami narůstá agresivita a že slyšeli i výstřely.

O den dříve se v neděli vrátili z Turecka slovenští záchranáři, i oni jako důvod uvedli zhoršující se bezpečnostní situaci, ale také už jen mizivou šanci na záchranu živých. Slovenskou jednotku tvořilo deset hasičů a pět příslušníků horské služby. Původně měli misi naplánovanou na sedm dní.

Otřesy o síle 7,8 stupně před týdnem podle agentury Anadolu postihly přes 13 milionů lidí v desítce tureckých provincií. Zasáhly rovněž severozápad Sýrie, kde postihly i oblast ovládanou povstalci. Podle OSN v Sýrii zemřelo kvůli zemětřesení přes 4 300 lidí a tisíce dalších utrpěly zranění. Podle nevládní organizace Bílé přilby, která provádí záchranné operace v povstalci ovládaném regionu, zemřelo nejméně 3 200 lidí. Syrská vláda hovoří o nejméně 1 414 obětech v oblastech, které má režim pod svou kontrolou.

Tagy:
zemětřesení Turecko Sýrie University College London Gaziantep Mexická národní autonomní univerzita David Alexander İslahiye