Češi pomáhají v epicentru katastrofy i z domova. Pro zničené Turecko a Sýrii vznikly sbírky

Počet obětí přesahující 5 000 není ani zdaleka konečný. Záchranáři v Turecku a v Sýrii – včetně těch z Česka – nadále pátrají v troskách budov po přeživších mohutného zemětřesení, které vypuklo v pondělí nad ránem. Stále častěji však nalézají bezvládná těla. Osud desítek tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou i své nejbližší, není lhostejný ani Čechům, kteří katastrofu sledují. Vzniklo hned několik sbírek, díky nimž mohou lidé v tuzemsku pomoci, a to jak finančně, tak materiálně.

Brzy ráno 6. února zasáhlo Sýrii a Turecko zemětřesení o síle 7,8 a 7,6 stupně. Katastrofa si již vyžádala více než 5 000 obětí, desítky tisíc lidí utrpěly zranění, rodiny se modlí za své blízké, kteří zůstali uvězněni pod troskami. „Místní obyvatelé potřebují naši pomoc,“ zdůrazňuje nezisková organizace ADRA ve spolupráci s platformou Znesnáze21.

„Prioritou je nyní vyprostit lidi zasypané sutinami. Záchranné týmy se při hledání přeživších v troskách musejí vypořádat se silným deštěm a sněhem. I za normálního stavu je v těchto lokalitách špatně dostupná zdravotní péče a nyní nemocnice praskají ve švech,“ podotýká organizace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pro přeživší v Turecku nastává bod zlomu, uvedla reportérka CNN. Otřesy mohou trvat i týdny, varuje expert

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Na stránkách Znesnáze21 byla z toho důvodu spuštěna sbírka, jejímž prostřednictvím mohou lidé posílat finanční dary právě na pomoc postiženým v těchto dvou zemích. „Pomoc poputuje do zasažených oblastí, a to ve spolupráci s humanitárními organizacemi, které ji doručí bezpečně a efektivně,“ přibližují autoři.

Potřeba jsou i materiální věci

ADRA v první fázi pomůže s distribucí okamžité pomoci pro lidi, kteří pří zemětřesení přišli o své domovy. Bude se jednat o potraviny a vodu, teplé přikrývky, spacáky, zimní oblečení a také základní hygienické potřeby.

Materiální pomoc mohou nabídnout i samotní Češi. „Ti, kteří chtějí podpořit oběti, jež zasáhlo zemětřesení v Turecku, mohou zasílat finanční prostředky nebo donést – poslat potřebné materiály do center AFAD nebo na Turecké velvyslanectví v Praze. Děkujeme všem našim přátelům a kolegům za podporu,“ uvedlo velvyslanectví.

Konkrétně se jedná o zimní oblečení pro děti i dospělé: kabáty, bundy, pláštěnky, boty, mikiny, kalhoty, šály, rukavice, čepice, ponožky, spodní oblečení. Dále stany, postele, matrace, přikrývky, spacáky, ohřívače, termosky, baterky, powerbanky, generátory. Mimo jiné mohou lidé donést balíčky s trvanlivými potravinami, zejména konzervy; dětskou výživu, plenky a hygienické nebo čisticí materiály.

Sbírek přibývá

Po zemětřesení vyhlásil sbírku na pomoc zasaženým lidem i Charita Česká republika. „Lidé v místě potřebují okamžitou humanitární pomoc. Přímo na místě už zasahuje Charitní síť,“ uvedla charita. Ta již z krizového fondu uvolnila částku 300 tisíc korun.

Zároveň byla vyhlášena sbírka Charita pro Turecko a Sýrii zasažené zemětřesením. Číslo účtu 55660022/0800, VS 118. „Na místě již přímo pomáhá Charita Turecko,“ doplnili autoři s tím, že při posledním největším tureckém zemětřesení v Izmitu v roce 1999 zemřelo 18 tisíc lidí.

Peníze uvolnila také organizace Člověk v tísni, a to celý jeden milion korun z Klubu přátel na pomoc postiženým lidem. Zároveň vyhlásila sbírku SOS zemětřesení Sýrie a Turecko. Pokud i vy chcete pomoci, můžete tak učinit prostřednivctvím sbírky na stránkách Člověka v tísni.

„V oblasti zasažené ničivým zemětřesením pracuje Člověk v tísni již mnoho let, máme na místě zkušené humanitární týmy a stovky kolegyň a kolegů, kteří jsou okamžitě schopni začít pomáhat. Bude potřeba základní humanitární pomoc: řešení dočasného přístřeší a později samozřejmě obnova. Dle zpráv z médií i z místa je rozsah škod obrovský a počet obětí bude stoupat. Zvlášť ve válkou sužované Sýrii se situace rychle může stát kritickou,“ dodal Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni.

Tagy: