Nejhorší už máme za sebou. Je prostor, aby lidem zlevnily energie, věří viceguvernérka ČNB

Eva Zamrazilová

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová v Partii

Česko má už nejhorší za sebou, co se ekonomických obtíží týče. V Partii plus to řekla viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. Očekává zkrocení inflace a ekonomický růst. Vyjádřila se také k aktuální debatě ohledně možného zavedení eura, kterou by chtěla více zracionalizovat. Upozornila, že k přijetí je potřeba konsenzus napříč politickým spektrem.

Ekonomická situace by se po letech měla obrátit k lepšímu. „Tak snad už to nejhorší doopravdy máme za sebou, protože ekonomika se začne pomalu nadechovat a inflace už, myslím, vydechne velmi rychle,“ sdělila ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Mzdy porostou, náš tlak na ceny potravin zafungoval. Fiala slibuje omezení změn nastavení daní

Nejistota však stále panuje kolem cen potravin a služeb. „Nevypadá to tak špatně, jak hrozili někteří maloobchodníci a zástupci různých sdružení. Vypadá to, že ceny potraviny porostou minimálně v lednu a v dalších měsících. Nejistota však panuje ve službách, protože doopravdy nevíme, do jaké míry poskytovatelé služeb promítnou dražší energie,“ popsala Zamrazilová.

Přesto však neočekává nějaký zásadní nárůst cen energií. „Domnívám se, že ceny energií pro domácnosti zůstanou víceméně zhruba tam, kde byly v prosinci. Snižuje se silová složka, naopak roste složka regulovaná. Na druhou stranu nás už nečeká jako ostatní země růst regulované složky. Tam už máme domácí úkoly víceméně splněny. Předpokládám, že je spíše prostor pro pokles cen energií,“ vysvětlila viceguvernérka ČNB.

Přijetí eura? Veďme debatu bez emocí

Hovořila také k otázce přijetí společné evropské měny. „Skutečně je potřeba zahájit serózní debatu bez emocí, která vyvrátí určité mýty na obou stranách. Pak je tady řada technických věcí, které nejsou v debatě zmiňovány,“ vysvětlila.

Aby byl vstup do eurozóny vůbec možný, musí dojít k dohodě napříč politickým spektrem. „Je to politické rozhodnutí s řadou vážných ekonomických dopadů. Je potřeba nalézt politický konsenzus většiny politického spektra. Proces by se totiž nestihl v jednom volebním období a bylo by to politicky a ekonomicky špatně, kdyby jedna vláda vstup na sílu zahájila a další vláda ho zrušila,“ sdělila.

Tagy: