Jednoznačná dominance. Zvolili by Slováci za českého prezidenta Pavla, nebo Babiše?

Tuzemské prezidentské volby rezonují i v okolních zemích, zejména na Slovensku. Naši východní sousedé, s nimiž jsme po desítky let sdíleli jeden stát, jako již tradičně upínají zrak na to, jak volební klání v Česku dopadne. Nabízí se otázka, zda by Slováci českým prezidentem zvolili Petra Pavla, či Andreje Babiše. Odpověď na ni alespoň do jisté míry ukazuje anketa, kterou na svém webu spustil deník Pravda. A výsledek je vcelku jednoznačný.

Anketa na webu Pravda.sk nabízí jednoduchý výběr mezi bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO). V prvním kole českých voleb uspěla právě tato dvojice kandidátů, přičemž s 35,40 procenta hlasů jej ovládl Pavel. Babiš skončil těsně za ním s 34,99 procenta hlasů.

Nynější hlasování působí naprosto jasně. Podle čtenářů deníku Pravda by ve druhém kole dominantním způsobem zvítězil Pavel se 68,3 procenta hlasů, Babiš by získal jen 31,7 procenta hlasů. Pro Pavla zde hlasovalo přes 1 200 lidí, Babiše zakliklo necelých 600 hlasujících. Akce slovenského deníku pochopitelně není nijak závazná a nutno podotknout, že v ní může hlasovat kdokoliv, tedy i lidé z Česka či z kteréhokoliv místa na světě.

Předešlé hlasování na portálu Pravdy rovněž ovládl Pavel, a to s 55 procenty hlasů, kdy našel zastání u více než 6 700 hlasujících. V prvních dnech přitom vedl Babiš. V nabídce prvního kola byla ještě možnost hlasovat pro Danuši Nerudovou, popřípadě zakliknout možnost „jiný kandidát“.

Zajímavostí, která by neměla zapadnout, je fakt, že Babiš je rozený Slovák. Narodil se v Bratislavě, později s rodinou léta pobýval ve Francii či Švýcarsku. Vysokoškolské vzdělání však získal zpět na Slovensku, později byl delegátem v Maroku. Během tohoto období měl rovněž podepsat spolupráci se Státní bezpečností (StB) a působit pod krycím jménem „Bureš“. Babiš to dnes vytrvale odmítá a kvůli osočení ze spolupráce s StB se soudí.

Mezi Čechy žijícími na Slovensku v prvním kole podle oficiálních údajů jasně zvítězil Pavel, který zde klání opanoval s 62,58 procenta hlasů, což reálně znamenalo 567 voličů. Babiše se 12,03 procenta hlasů (109 voličů) na Slovensku přeskočila i ekonomka Danuše Nerudová s 17,22 procenta hlasů (156 voličů).

Matovič chce Babiše, Kiska naopak Pavla

Zajímavý je rovněž vhled na to, koho by si za českého prezidenta představovali někteří slovenští politici. Například expremiér a donedávna ministr financí Igor Matovič, který je rovněž předsedou nejsilnějšího hnutí vládnoucí koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), by podle svých slov dal přednost Babišovi.

„Zdá se mi uvěřitelnější Babiš. Poznal jsem ho během jednání a i když je možná v mnoha věcech ulítlý, tak kdybych si měl vybrat mezi nimi, vybral bych si Babiše. Na druhou stranu Pavla objektivně neznám, jen na základě toho, jak mu možná na Česku záleží,“ komentoval to v pořadu Na tělo na televizi Markíza.

Svůj názor na prezidentské volby v tuzemsku zveřejnil i bývalý slovenský prezident Andrej Kiska. „Prezidentem by měl být člověk, který má politické zkušenosti, a ne někdo, kdo je politicky neznámý a nezkušený. Pamatujete si na podobná slova? Ano, přesně to tvrdil (Robert) Fico v roce 2014. Teď to tvrdí Babiš. Výsledek známe,“ napsal na Facebook s dovětkem „Pavel na Hrad!“.

BABIŠ A MALÉ DEJA VU Prezidentom by mal byť človek, ktorý má politické skúsenosti a nie niekto, kto je politicky...

Posted by Andrej Kiska on Saturday, January 14, 2023

Tagy: