Nejlepší ochrana před covidem? Kombinace prodělání nemoci a očkování, říká Vašáková

Martina Vašáková

Testování protilátek se nemá používat k určení imunity proti covidu, je to celosvětové doporučení. Řekla to náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková. Podle ní je ideální ochranou kombinace prodělání nemoci a očkování. Náměstkyně zároveň upozorňuje, že se za žádnou cenu nemáme snažit koronavirem infikovat.

V Česku se teď horlivě debatuje o tom, jestli by se lidé s dostatečným množstvím protilátek měli považovat za bezinfekční. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) čekají na rozhodnutí odborníků. Ti se ale stále nemohou shodnout. Například Martina Koziar Vašáková se přiklání k tomu, aby se protilátky zatím neuznávaly.

„V současné době není dostatek odborných důkazů pro to, abychom si to dovolili aplikovat celopopulačně jako protiepidemické opatření. Zvláště v situaci, kdy víme, že stanovení protilátky neurčuje, zda a jak dlouho jedinec bude chráněn. A to i v situaci, kdy nás čekají i jiné varianty viru než delta, protože i ta se nám už mění pod rukama,“ sdělila.

Podle Vašákové je absolutně nejlepší ochranou před covidem prodělání nemoci a očkování. „Nenacházíme jedinou indikaci, proč by se protilátky vyšetřovat měly. Máme buď ochranu po nemoci 6 měsíců, nebo máme vakcinaci, nebo zvažujeme i třetí dávku vakcinace,“ doplnila.

Náměstkyně ale důrazně varuje před tím, aby se někdo zkoušel záměrně infikovat koronavirem. „Pořád je tady mortalita dva až pět procent, to není dobrá přiroztená vakcinace v situaci, kdy mám šanci jednu dvacetinu, že zemřu. To není chytré a je to absolutně nepřípustné,“ upozornila Vašáková s tím, že vakcinace je kontrolovaná metoda s minimálními vedlejšími účinky.

Tagy: