Úspěch lékařů z Liberce: Dělají operace, na které si jinde netroufnou. Obhájili i certifikát

Liberecká krajská nemocnice se dostala mezi nejlepší pracoviště v Evropě v oboru operací páteře. Certifikát letos dokonce obhájila.

Nejlepší nemocnice

Krajská nemocnice Liberec se dostala mezi nejlepší pracoviště v Evropě v oboru operací páteře. Lékaři na severu Čech přitom museli prokázat nejvyšší kvalitu péče a slovo měli i samotní pacienti. Ti v dotazníku odpovídali, nakolik jim zákrok na operačním sále skutečně pomohl v návratu do běžného života.

Pavel Vykouk z Liberce je jedním ze stovek pacientů, kteří se tento rok ocitli pod skalpelem libereckých chirurgů, kteří se specializují na operace páteře. „V konečné fázi už jsem musel být na ‚oblbovákách‘. Po operaci jsem druhý den a člověk je jako znovuzrozený,“ svěřil se redakci. Odstranění nesnesitelné bolesti zad, jíž trpěl i Vykouk, patří k těm nejbanálnějším zákrokům, které v nemocnici provádějí.

Přesto i při jeho operaci použili veškerou dostupnou techniku, kterou mají k dispozici. „Standard to není, protože je to časově náročnější, ale myslíme si, že to je správně. Nemůže se nám stát, že pacient odjede ze sálu se špatně zavedeným šroubem, protože všichni pacienti mají po zavedení šroubu kontrolní CT přímo na sále,“ přiblížil lékař oddělení neurochirurgie Krajské nemocnice Liberec Jan Hradil.

ČTĚTE TAKÉ: Recept na nedostatek lékařů? Rušení oddělení i proměny nemocnic, uvažuje Válkův resort

V Liberci ale operují i ty nejtěžší pacienty, na které si jinde netroufají. Někteří za zákrokem cestují i tisíce kilometrů. „Jsou pacienti, kteří jsou k nám posíláni, protože se o nás ví, že děláme i výkony, které nejsou nikde jinde běžné. Ze zahraničí jde především o Slovensko, měli jsme tady i hodně pacientů z arabských zemí,“ pokračoval primář oddělení Pavel Buchvald.

Certifikát, který liberecké pracoviště získalo, mají jen dvě nemocnice na východ od Německa, obě jsou v České republice – v Liberci a Motole. Na severu Čech byli před čtyřmi lety první, teď dokonce dokázali certifikát obhájit. Nemocnice na této úrovni musejí například své pacienty sledovat i poté, co je propustí. „Jestli je spokojený, nebo ne. To se v podstatě nikdo v běžné medicíně neptá. To je to důležité, s čím jdeme na trh, jestli jsme lidem pomohli, nebo ne,“ doplnil předseda představenstva nemocnice Richard Lukáš. Ročně v Liberci pomohou zhruba osmi stovkám pacientů.

Tagy: