Recept na nedostatek lékařů? Rušení oddělení i proměny nemocnic, uvažuje Válkův resort

Některé nemocnice by se mohly změnit v zařízení následné péče nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Kvůli nedostatku personálu o tom uvažuje ministerstvo zdravotnictví

Nemocnice se změní na LDN

Některé nemocnice by se mohly změnit v zařízení následné péče nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Kvůli nedostatku personálu o tom uvažuje ministerstvo zdravotnictví. Zatím není jasné, kterých konkrétně by se to mělo týkat.

Řada nemocničních oddělení funguje jen díky přesčasovým službám. Tuto praxi může zkomplikovat chystaná novela zákoníku práce. „Nemocnice se na zákoník práce musí adaptovat tak jako tak. Budeme vyhodnocovat, jak je to možné zajistit se současným personálem v České republice,“ sdělila redakci Helena Rögnerová, vrchní ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění MZ ČR.

Podle ministerstva zdravotnictví v roce 2021 v Česku na jednoho lékaře připadlo zhruba 205 obyvatel. Jenomže někde mají lékařů dost, jinde kvůli jejich nedostatku ruší oddělení. Naposledy třeba porodnici ve Stodu. „Nemáme dostatek lékařů, abychom dokázali s nějakou jistotou a se střednědobým výhledem postavit nepřetržité služby,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Stodské nemocnice Jiří Kokoška.

ČTĚTE TAKÉ: Vakcína proti nebezpečným RS virům je již v Česku. Lidé si ji musí zatím platit sami

Podle ministerstva nemusí být nutně všude všechna oddělení. „Třeba některé nemocnice se budou překlápět v následnou péči a naopak lékaři přejdou do vyšších nemocnic a tam bude třeba třísměnný provoz. Ale nedá se spoléhat na to, že by množství přesčasů bylo dlouhodobě udržitelné,“ doplnila Rögnerová.

Téma pro každý region

Zná to i Martin Pavelka, který v nemocnici běžně odsloužil 80 hodin přesčasů měsíčně tedy dva týdny práce navíc. „Pokud vím, že oddělení je personálně zdevastované a bůhví jaká kvalita péče tam může být, nemáme se pak zamyslet nad tím, že některá oddělení zavřeme a doktory přesuneme jinam?“ uvažoval.

„Představa, že přesuneme lidi z bodu A třicet kilometrů vedle do bodu B a všichni tam půjdou a budou tam pracovat, je naprosto nereálná. My jsme si to vyzkoušeli v jižních Čechách,“ doplnil předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Podle ředitelky Rögnerové i praktika Pavelky bude transformace nemocnic vysoce politické a citlivé téma pro každý region, bez ohledu na velikost nemocnice a vytíženost personálu.

Tagy:
zdraví nemocnice zdravotnictví lékař lékaři CNN Prima NEWS doktor Helena Rögnerová Česko kapacita oddělení Ministerstvo zdravotnictví České republiky Zákoník práce Léčebna dlouhodobě nemocných Stodská nemocnice, a.s. transformace