Nejsledovanější volby světa: CNN Prima NEWS připravuje americkou noc ve spolupráci se CNN

Volební studio CNN Prima NEWS

Americká volební noc na CNN Prima NEWS

Nejsledovanější volby světa se blíží. Američané si na začátku listopadu zvolí nového prezidenta či prezidentku a CNN Prima NEWS bude u toho. Zpravodajská multiplatforma připravuje mimořádně komplexní pokrytí celé volební noci ve Spojených státech i finální fáze předvolební kampaně. CNN Prima NEWS bude mít v USA hned šest reportérů v různých částech země. Vše vyvrcholí celonočním speciálem Americká volební noc dne 5. listopadu ve 23:00, připravovaným ve spolupráci s americkou CNN.

Pátého listopadu Američané rozhodnou o směřování své země na další čtyři roky a na výsledek voleb napjatě čeká celý svět. Vzhledem k významu této události připravila CNN Prima NEWS nejrozsáhlejší zpravodajské pokrytí zahraničních voleb od spuštění stanice. To na CNN Prima NEWS odstartovalo primárkami a nočním speciálem k volebnímu superúterý, pokračovalo předvolebními debatami, nominačními sjezdy stran a teď plynule přechází do závěrečné fáze kampaně – na začátku listopadu vše vyvrcholí Americkou volební nocí v noci z 5. na 6. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová je na ho*no, řekl Trump. Podle CNN ztrácí kontrolu, je vulgární a diktátorský

Šest reportérů v USA i studio před Bílým domem

Multiplatforma CNN Prima NEWS má od druhé poloviny října ve Spojených státech dva štáby, které diváky provedou mimořádně vyrovnaným finále předvolebních kampaní Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa. Jaká je v USA atmosféra? A je země skutečně tak rozdělená, jak to navenek vypadá? Na začátku listopadu bude ve vysílání CNN Prima NEWS živě reportovat z různých míst Spojených států hned šest reportérů: Daniel Konewka, Jakub Říha, Anna Kadavá, Barbora Zlatohlávková, Tomáš Kačmár a Filip Kalčák.

Ti budou sledovat situaci zejména v takzvaných „swing states“, které opět velmi pravděpodobně rozhodnou letošní prezidentské volby, ale i ve volebních štábech obou kandidátů nebo v hlavním městě Washingtonu D.C., živě ze studia s výhledem přímo na Bílý dům. Do vysílání CNN Prima NEWS se opět zapojí živě i reportéři americké CNN napříč Spojenými státy.

VIDEO: CNN Prima NEWS se připravuje na americkou volební noc

„Celý tým se na velkolepé finále amerických prezidentských voleb usilovně připravuje od února letošního roku. Chceme divákům v našem speciálním vysílání naplno ukázat jedinečné propojení zpravodajských značek CNN a Prima.

Volební centrum jsme připravovali a ladili ve spolupráci s kolegy ze CNN tak, aby si naši diváci mohli užít zásadní světovou událost, která svým významem dalece přesahuje území Spojených států, jako by sledovali dramatické sportovní utkání. To vše přitom založené na datech, důsledně uváděných do kontextu,“ doplňuje šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Tomáš Vojáček.

Americká volební noc

V úterý 5. listopadu ve 23.00 spustí CNN Prima NEWS speciální živé volební studio, které tým šéfredaktora Tomáše Vojáčka připravoval ve spolupráci s kolegy z americké CNN. Celonočním speciálem ve volebním centru CNN Prima NEWS diváky provede moderátorka Terezie Tománková, která přivítá hosty z řad bývalých diplomatů, komentátorů, politických marketérů i korespondentů v USA, a to jak podporovatele Kamaly Harrisové, tak Donalda Trumpa.

Moderátor Petr Suchoň přinese analýzy soubojů v klíčových státech a vysvětlí, jak na první pohled nepatrné detaily a trendy mohou celé volební klání rozhodnout. Petr Převrátil bude sledovat průběh sčítání hlasů v jednotlivých státech minutu po minutě. A chybět nebude ani pohled na sociální sítě a komentáře zahraničních médií od Sabiny Dračkové. Diváky čekají také prezentace v rozšířené realitě, které si s pomocí QR kódu mohou přenést z vysílání do vlastních obýváků.

Speciální vysílání bude pokračovat mimořádným vydáním pořadu NOVÝ DEN. Za moderátorský pult opět usedne Libor Bouček, který diváky provede dopoledním zpravodajským blokem. Multiplatforma CNN Prima NEWS je připravena na možnost, že jméno vítěze voleb bude oznámeno kdykoliv, až několik dní po uzavření volebních místností, jako tomu bylo kvůli těsným výsledkům v roce 2020.

Exkluzivní obsah na webu CNN Prima.cz

Americkým prezidentským volbám se po celý rok věnuje i web CNNPrima.cz, který na blížící se finále připravuje rozsáhlé online zpravodajství i speciální obsah na sociální sítě.

„Americkým prezidentským volbám věnujeme na webu CNNPrima.cz po celý rok velkou pozornost. Díky propojení se CNN můžeme čtenářům přinášet exkluzivní materiály, což se naplno projeví v době voleb, kdy vše vyvrcholí několikadenním online zpravodajstvím z Ameriky doslova minutu po minutě. Naši zpravodajové v USA se budou snažit přinést to nejzajímavější ze všech míst, kde se budou rozhodovat volby.

Čtenáři na webu najdou unikátní volební mapy, na sociálních sítích na ně čekají speciální formáty. A přes QR kódy si budou moci zobrazit 3D modely z televizního vysílání pomocí rozšířené reality ve svých mobilech a prohlédnout si je ze všech úhlů pohledu třeba doma v obýváku,“ popisuje ředitel online zpravodajství Tomáš Večeřa.

Unikátní znělka

Speciály k americkým volbám mají navíc už od začátku října jedinečnou znělku, která vznikla na letošním Composers Summit Prague v dílně věhlasného amerického skladatele Jeffa Beala – autora hudby ke kultovnímu seriálu House of Cards z prostředí nejvyšší americké politiky.

Hudbu mohou diváci už teď slyšet třeba v pravidelném pondělním speciálu – USA volby: Boj vrcholí ve 13.30 na CNN Prima NEWS. Kompozice francouzského rodáka Guillauma Cochard-Lemoina ze studia Soundsgate uspěla mezi silnou konkurencí ostatních návrhů a ocenil ji i sám Jeff Beal.

Ze základního motivu pak ve spolupráci s hollywoodským skladatelem vznikla současná znělka pro CNN Prima NEWS i podkresová část, kterou diváci uslyší při prezentaci volebních výsledků.

„Tahle znělka předává pocit vzrušení. Bavili jsme se o tom, když vznikala. Je v ní i emoce souboje, nějaké bitvy. Byl to skvělý nápad, protože vidíte, co se okolo našich voleb děje. Zatím to je tady ve Spojených státech několik dost dramatických měsíců. Takže ve znělce je i rozměr toho, že se může stát cokoliv,“ říká americký skladatel Jeff Beal.

Spolupráce s americkou CNN

Americká volební noc na CNN Prima NEWS odstartuje v úterý 5. listopadu hned po HLAVNÍCH ZPRÁCH. Volební centrum s Terezií Tománkovou, Petrem Suchoněm, Petrem Převrátilem a Sabinou Dračkovou pak začíná ve 23.00 a bude pokračovat celou noc až do rána.

Kromě pořadů vlastní produkce odvysílá CNN Prima NEWS i sérii dokumentů americké CNN. Půjde o dva analytické portréty shrnující politický program Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové a dokument věnovaný útokům na vrcholné americké politiky a nebezpečnému fenoménu – politicky motivovanému násilí ve Spojených státech.

Všechny tři pořady uvede CNN Prima NEWS v původním znění s titulky o předvolebním víkendu v sobotu a neděli 1. a 2. listopadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump v reakci na Harrisovou smažil hranolky. Souboj o Bílý dům se přemístil do McDonald's

Tagy:
CNN politika CNN Prima NEWS Bílý dům volby finále USA Donald Trump Kamala Harrisová Volba prezidenta Spojených států amerických Jeff Beal umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky