Pandemie koronaviru tvrdě dolehla mimo jiné na restaurace a bary. Podobně jako během jara totiž i na podzim vláda rozhodla o uzavření provozoven. Ty nyní můžou prodávat jen přes okénko. Redakce CNN Prima NEWS vyzpovídala hospodského z restaurace v centru Prahy. Popsal těžkosti, které kvůli opatřením čekají celé řady restauračních podniků.
Uzavření restaurací znamená, že jejich provozovatelé přijdou nejen o tržby za prodaný sortiment, ale i o část nakoupených věcí. Téměř tři týdny trvající opatření, které by se mohlo navíc prodloužit, totiž může mít za následek, že se některé potraviny zkazí, a dotknout se to může i piva.
Hospodský: Ve středu mi vláda zavřela podnik, ve čtvrtek mě vyplavila povodeň
Na jednoho živnostníka je to nějak moc smůly. Jiří Zapletal už téměř třicet let provozuje hospodu Loděnice u řeky Opavy mezi Ostravou a Hlučínem. „V noci na čtvrtek se ale Opava změnila v Dunaj, přesně tak širokou řeku mají v Bratislavě,“ ukazuje hospodský k mohutnému rozvodněnému toku. Zahrádka oblíbené výletní restaurace se proměnila v bazén a terasy ve skokanské můstky. „Napřed koronavir, teď povodeň, je toho nějako moc,“ povzdychne si Zapletal.
Nejinak je tomu v Restauraci u Dandů na pražských Vinohradech. Jeden ze zdejších hospodských Václav Havlín CNN Prima NEWS řekl, že se s kolegy snažili v posledních dnech možné ztráty minimalizovat. „Doufejme, že se nic nezkazí. Něco jsme včera prodali, něco jsme vyhodili, něco se zamrazilo,“ řekl hospodský.
Mnohem horší situace je však právě u piva. Do restaurace totiž v pondělí, tedy pouhé dva dny před středečním zavřením, dodavatel přivezl plný tank piva z plzeňského pivovaru. Tank, v němž bylo tisíc litrů. Něco málo sice během pondělí a úterý stihli štamgasti vypít, ale zůstává téměř plný. Nyní tak hrozí, že skončí v kanalizaci. „Má to sice asi tři až čtyři týdny záruku, ale tvrdí se, že vydrží tak deset dní. Poznáme to, až znovu otevřeme. Pokud bude pivo kalné, tak se vylije, to se nedá prodávat,“ řekl Havlín.
Během úterý v restauraci proběhla rozlučková akce, na kterou dle Havlína přišlo velké množství lidí. To bude pro restauraci poslední akce na určitý čas. V plánu totiž není ani prodej jídla přes okénko, k čemuž přistoupily jiné provozovny.
Hospodský: Nemyslíme si, že by se v restauracích lidé nakazili
„Samozřejmě nám to strašně moc ublížilo. Byli bychom radši, kdyby bylo otevřeno,“ uvedl k samotnému uzavření hospod a restaurací Havlín z vinohradské Restaurace u Dandů. Připomněl slova vládních představitelů, že se koronavirus šíří také v restauracích. Sám má ale jiný názor. „Já s tím nesouhlasím. Celý náš ansámbl s tím nesouhlasí, ale když si to říkají pověřené osoby...,“ dodal Havlín.
Jsme benzinové pumpy, kam nikdo nedovezl benzin, hodnotí Pohlreich situaci restaurací
Vládní opatření opět ztížila situaci nejen v pohostinství. To se ale skloňuje v souvislosti s novými nařízeními zřejmě nejvíce. Své o těžké situaci gastronomie vědí i známé osobnosti z tohoto oboru, jako je cukrářka Iveta Fabešová nebo šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Společně připravili hned několik nových projektů. Restaurace, kavárny nebo i cukrárny teď mohou fungovat jen přes výdejní okénko.
Ten se vyjádřil i k výrokům premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana, které se týkaly právě hospod. Babiš během sobotní mimořádné tiskové konference ještě před oznámením, že dojde k zavření restaurací, vyzval hosty, aby se před nimi neshlukovali, přičemž zmínil i hospodské, kteří se dle Babiše mají o situaci před hospodou starat.
Podle Havlína však na to hospodští ani nemají právo. „Babiš jen kope kolem sebe a chce, aby lidi dělali jeho práci. O chodník se má starat policie, městská či státní. Kdyby se o to pokoušel hospodský, tak by taky mohl dostat pár pohlavků,“ prohlásil Havlín.
Zeman následně v rozhovoru pro deník Blesk řekl, že podniky, které nejsou schopny využít úvěrový program COVID III, ať zkrachují. Bral by to za pročištění trhu. S tím vinohradský hospodský nesouhlasí. „Jsou to jen bláboly a pan Zeman už to, bohužel, co se týče intelektu, má za sebou,“ zakončil Havlín.
Restaurace jsou kvůli pandemii koronaviru uzavřené od 14. října až do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Jedinou možností, jak dále prodávat sortiment, je mít otevřené okénko do 20:00. Výjimkou jsou hotelové restaurace. Uzavřené do 3. listopadu musí být i bary.