Největší ukrajinská porodnice funguje díky Česku. Za deset milionů ji vybavily tuzemské firmy

Nemocnice ve Lvově, kterou vybavily české firmy.

Česká mise dorazila do Lvova

Česká vládní mise vedená zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným je ve Lvově. Spolu s ním odjela desítka podnikatelů, kteří se chtějí podílet na obnově válkou poničených měst v Kyjevské oblasti. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr natáčel v porodnici, kterou vybavily české firmy.

Jaké obchody hodlá česká mise uzavřít, naznačuje složení delegace. „Její součástí je zástupce jedné velké české firmy zabývající se energetikou, zástupci firem, které chtějí obnovovat železnice, nebo odborníci na čištění odpadních vod či zdravotnictví,“ řekl přímo z Ukrajiny reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko nabízí k adopci děti unesené z Ukrajiny. Stačí změnit identitu a dát na vládní portál

Právě pomoc ve zdravotnictví už Česko Ukrajině poskytlo. České firmy vybavily porodnici ve Lvově, která je největší v zemi. Ročně se tam narodí pět tisíc dětí. Kvůli ruským náletům je porodní oddělení umístěno v protileteckém krytu.

„Nemocnice dostala od Čechů na vybavení deset milionů korun, nicméně celá částka byla utracena v České republice. Peníze za zakoupené vybavení tedy zůstaly českým firmám a pracovníkům,“ uvedl Kaizr.

„V době poplachu, když letí rakety nebo drony, což byl například případ dnešního rána, se všechny maminky a novorozenci přesunou do krytu. Právě díky českému vybavení může porodnice fungovat i v těch nejtěžších podmínkách,“ sdělil pro CNN Prima NEWS český konzul ve Lvově David Nový.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

Tagy: