Největší žoldák všech dob? Mbappé otočil a pobouřil, zklamaná La Liga chystá stížnosti

V sobotu odpoledne osobně zavolal šéfovi Realu Madrid Florentinu Pérezovi, aby mu sdělil, že zůstává tam, kde byl posledních několik let. Francouzská fotbalová hvězda Kylian Mbappé navzdory dlouhodobým dohadům o odchodu do Španělska setrvává v ráji jménem Paris Saint-Germain. A bude ještě více hýčkaná než doposud. Její rozhodnutí a velkorysost Pařížanů naráží na těžké nepochopení nejen u veřejnosti, mluví se o ryzím žoldáctví.

Prakticky rok si všichni mysleli, že Kylian Mbappé spojí své jméno se španělským gigantem. Na platformě YouTube můžete už mnoho měsíců sledovat nespočet videí pojmenovaných „Welcome to Real Madrid“, vítej v Realu Madrid.

Dávalo by to smysl. Za Paris Saint-Germain hraje od léta 2017, v domácí Ligue 1 už by ho mohla nudit hegemonie – titul za titulem. A z hlediska šancí na trofej v Lize mistrů by na tom, vzhledem k výsledkům z posledních sezon, byl lépe u „bílého baletu“. Ostatně i teď v sobotu čeká finále evropské klubové soutěže Real, nikoliv PSG.

Už loni přemlouval madridský klub Pařížany částkou 180 milionů euro, čtyři a půl miliardy korun. Mbappé přesto zůstal na staré známé adrese. Nicméně přestup po ročníku, kdy mu končí stávající kontrakt, se zdál být jako nezvratný. Proto ta videa „Welcome to Madrid“.

V posledních dnech se ale začala rodit otočka až šokujících rozměrů. Mbappé se ocitl blízko podpisu nové smlouvy s PSG. V sobotu večer bylo vše oficiálně potvrzeno a amatérští střihači věděli, že jejich práce věnovaná očekávanému odchodu byla zbytečná. Třiadvacetiletá hvězda podškrábla dohodu s PSG do roku 2025.

„Doufám, že tu budu moct pokračovat v tom, co dělám nejraději: hrát fotbal a vyhrávat trofeje,“ pravil Mbappé před duelem s Métami směrem k fanouškům na zaplněném stadionu Park Princů. Odpovědí mu bylo skandování: „Kylian, Kylian…“

Bude Mbappé rozhodovat o přestupech?

Ještě před potvrzením setrvání podle renomovaného italského novináře Fabrizia Romana volal šéfovi Realu Madrid, aby mu osobně v rámci korektních vztahů stvrdil své překvapivé rozhodnutí. Ten ho mohl brát jako zradu, protože se mluvilo o tom, že se rychlonohý Francouz s „Los Blancos“ dopředu dohodl. „Nikdy tam nebyla plnohodnotná dohoda, nepadlo potvrzení klubu,“ sdělila Romanovi Mbappého matka Fayza Lamariová.

Co tedy Mbappé otočením se zády k Realu odmítl? Podle britské stanice Sky Sports ho nepřesvědčil gigantický podpisový bonus v hodnotě 110 milionů liber (3,2 miliardy korun) a měsíční plat po zdanění 1,6 milionu liber, tedy 46,5 milionu korun. Což v součtu s možnou novou výzvou vypadá neodmítnutelně.

Jenže PSG vytasilo těžší kalibr. Některé informace hovoří dokonce o tom, že bonus za podškrábnutí kontraktu má mít v přepočtu hodnotu 7,3 miliardy korun. Střízlivější zprávy hovoří „jen“ o částce 2,9 miliardy, což by bylo méně než nabízel Real. Nicméně plat mu oproti současnosti naroste minimálně na dvojnásobek – 116 milionů korun každý měsíc. K tomu měli Les Parisiens přibalit bezprecedentní privilegia. Pokud jsou informace pravdivé, mohl by Mbappé odteď pomáhat s rozhodnutími trenérovi nebo se spolupodílet na volbě, koho podepsat, koho naopak prodat. To představuje něco zcela nevídaného.

Fanoušci z různých koutů světa Mbappého nyní proklínají, že před očima má jen eura a nic jiného. Opakovaly se komentáře o tom, jak je fotbalista nosící sedmičku na zádech „největším žoldákem všech dob“. Samozřejmě, příznivci PSG mohou být spokojení, že se superstar podařilo udržet. Ale zároveň by měli mít na paměti, jakou finanční zátěž prodloužení kontraktu představuje.

Pohoršené bylo vedení španělské La Ligy, ve které měl od sezony 2022–2023 Mbappé „jistě“ působit. Podle direktorátu soutěže jde o útok na ekonomickou stabilitu evropského fotbalu. „La Liga podá stížnost na PSG k orgánu UEFA, francouzskému správnímu soudu a úřadům Evropské unie, aby pokračovala v obraně ekonomického ekosystému evropského fotbalu a jeho udržitelnosti,“ stojí v prohlášení.

„Je skandální, že klub jako PSG, který v minulé sezóně vykázal ztráty ve výši více než 220 milionů eur poté, co v předchozích sezónách nashromáždil ztráty více než 700 milionů eur (zatímco vykázal příjmy od sponzorů s pochybnou hodnotou), s týmem stojícím tento ročník kolem 650 milionů, může uzavřít takovou smlouvu,“ objevilo se dále ve zprávě.

La Liga už se zkrátka zřejmě velmi těšila, že její atraktivita poté, co už v ní nefiguruje Cristiano Ronaldo ani Lionel Messi, značně naroste. Produkt by se prodával daleko lépe.

Všeobecně je Mbappého pokračování pouta s pařížským klubem vzhledem k okolnostem vnímané jako další důkaz toho, že se fotbal definitivně zbláznil. V případě, že mistr světa z roku 2018 skutečně bude mít rozhodovací pravomoci, si třeba příští rok sám může schválit přestup do Realu.

Navzdory všem předpokladům za luxusních podmínek zůstává na místě, kde má pohodu, dá se mluvit o komfortní zóně. Mimochodem nový kontrakt oslavil stylově. Métám v posledním duelu ročníku nasázel hattrick a byl strojvedoucím vítězství 5:0.

Tagy:
Španělsko YouTube Evropská unie Real Madrid La Liga přestup fotbal sport Kylian Mbappé Paris Saint-Germain Ligue 1 nová smlouva Florentino Pérez Liga mistrů UEFA Paris Saint-Germain FC Primera División