Největším protivníkem Bidena ve volbách je on sám. Prezidentův věk řeší už i demokrati

Demokratická strana se ve Spojených státech snaží za Joea Bidena postavit, zatímco můžeme sledovat jeho prudký pád preferencí. Jenže hlasy, že by současný šéf Bílého domu neměl znovu kandidovat na prezidenta, se už ozývají i z vlastních řad, píše Washington Post. Hlavním problémem má být Bidenův věk. Demokratická strana přitom žádného náhradníka nemá.

Do prezidentských voleb v USA zbývá něco málo přes rok. A jakkoli bizarně a stále trochu nepravděpodobně to může vypadat, z dosavadních průzkumů vyplývá, že se proti sobě znovu postaví současný prezident a demokrat Joe Biden a jeho republikánský sok a exprezident Donald Trump. Oba dva k tomu ale potřebují ovládnout takzvané primárky, ze kterých vzejde ústřední nominant z každé strany.

Situace v obou politických táborech je přitom diametrálně odlišná. U republikánů to dlouho vypadalo na vyrovnaný souboj Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantise. Exprezident ale v poslednících měsících získal výrazně navrch a jeho podpora osciluje kolem 53 procent. Třetí pozici v současnosti podle průzkumů kontroluje kontroverzní podnikatel Vivek Ramaswamy. Vyplývá to z dat agregátoru volebních průzkumů FiveThirtyEight.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soud obvinil syna amerického prezidenta Bidena. Činy souvisejí s držením zbraní a drogami

U demokratů je situace jiná. V průzkumech vede Biden se 67 procenty a… A pak dlouho nic. Druhý Robert Kennedy junior má preference někde kolem 12 procent. Co ale na papíře vypadá triumfálně, už v praxi zase tak vítězoslavné není. Že Biden ovládne primárky ještě neznamená, že obhájí post prezidenta. A demokrati to vědí. Největším problémem je totiž Bidenův věk. Jen čtvrtina Američanů si podle průzkumu CNN myslí, že Biden má dostatek výdrže a psychické kondice, aby dokázal efektivně sloužit zemi i v druhém funkčním období.

Ani k stáru

Současný 80letý prezident je o tři roky starší než Trump a už na začátku jeho mandátu se probíralo, jestli má mentální kapacitu na to vést Spojené státy. Před blížícímí se volbami se toto téma řeší napříč celou zemí, protože Biden navršil ve svém úřadu pořádnou kupu přeřeků, výpadků paměti, škobrtnutí a dalších společenských faux pas.

List Washington Post proto napsal, že Demokratická strana se v USA ocitla v paradoxní situaci. Na jedné straně se na veřejnosti snaží sjednotit a vyjadřuje Bidenovi plnou podporu. Možná proto, že žádný jiný kandidát zkrátka po ruce není. Další těžké váhy by se údajně připojily do závodu o Bílý dům pouze v případě, že by to Biden vzdal. Na druhou stranu ale demokrati vidí, že jejich voliči už při pohledu na Bidena tolik optimističtí nejsou.

Názorový rozkol začíná být patrný už i v řadách demokratů. „Je to určitě paradoxní,“ sdělil pro Washington Post guvernér New Jersey Phil Murphy, demokrat, který patří ke skupině guvernérů, kteří už nechtějí podporovat Bidenovu kandidaturu. „Je jen otázkou času, kdy se široká veřejnost a obecně řečeno Američané sblíží s názory lidí, jako jsem já,“ dodal.

Demokrati se ocitli v šachu, protože jakékoli veřejné zpochybnění Bidena by způsobilo další propady preferencí. Zatím to tak znovu vypadá, že se proti sobě příští listopad postaví dva senioři a svedou reprízu bitvy o dost možná nejdůležitější politickou funkci na světě.

Někteří demokrati včetně Williama Owena z Tennessee věří, že Bidenův věk nakonec nebude problém.

„Dívám se na všechny průzkumy a žasnu, že mají tak málo společného s realitou. Velkou část z toho tvoří čistý ageismus. Američané mají vůči starým lidem předsudky,“ myslí si Owen, podle kterého se Biden dožije 103 let.

Tagy: