Vydělal Hamás masakrem v Izraeli miliony? Den před útokem došlo k podivným pohybům na burze

Teroristické hnutí Hamás se dost možná dopustilo zřejmě nejobludnější formy spekulace, když jeho členové začali sázet na pokles izraelských akcií den před masakrem 7. října. Vyplývá to z nové vědecké studie, která si všimla neobvyklých pohybů na burze v Tel Avivu.

Experti mluví o insider tradingu, což je obchodování investic na základě informace, která není veřejně dostupná. Pokud člověk na základě exkluzivní informace nakupuje nebo prodává akcie své vlastní firmy, nejde o nic nekalého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší mýty o Izraeli a Palestině: 75 let okupace, Gaza jako velké vězení i činy osadníků

Mnohem častěji se ale o insider tradingu mluví, když člověk obchoduje na základě informace, kterou by správně vědět neměl. V takovém případě už jde o ilegální činnost. A to i v Česku.

Nová studie amerických vědců z Právnické fakulty Kolumbijské univerzity a Právnické fakulty Newyorské univerzity ukazuje, že nezákonného insider tradingu se měl někdo ve velkém dopustit i v předvečer masakru 7. října, kdy Hamás spáchal teroristický útok na Izrael. List The Times of Israel tvrdí, že stopy vedou k Hamásu, který jediný mohl o chystané agresi vědět.

Obrovské objemy

Odborníci si všimli, že už pět dní před plánovaným útokem začal někdo takzvaně „shortovat“ akcie izraelských podniků. To znamená, že sázel na jejich pokles.

Shortování akcií spočívá v tom, že subjekt prodává za vyšší cenu s vidinou, že zakrátko nakoupí levněji. K neobvyklým pohybům na trhu docházelo především den před teroristickým útokem.

Někdo se zaměřil primárně na burzovně obchodovaný fond Shares MSCI Israel ETF, který sdružuje hned několik firem kótovaných na burze v Tel Avivu. Autoři studie upozornili, že k nečekaným pohybům docházelo jen na této burze, na amerických burzách zvýšené shortování podniků nezaznamenali.

Což znovu nahrává teorii, že za tím vším stáli zřejmě vysocí představitelé Hamásu, kteří chtěli na vlastní bestialitě ještě vydělat.

Odborníci dále upozornili, že na burze došlo nejen k nečekaným, ale také kapitálově objemným obchodům. Ve hře mohly být miliony šekelů.

Americká burza Nasdaq s odvoláním na studii upozornila, že její závěry „vyvolávají vážné etické a právní obavy“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česká podpora Izraele

Tagy: