Neklid ve Škodě: Šéf Schäfer byl povolán do Wolfsburgu, nástupce pomohou vybrat odbory

Doslova raketovou kariéru zažívá jedenapadesátiletý předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer. Po necelých dvou letech ve vedení české značky usedne v červenci příštího roku do stejného křesla v automobilce Volkswagen. Šéfem celého koncernu VW zůstává Herbert Diess.

Schäfer převezme funkci předsedy představenstva automobilky Volkswagen 1. července 2022. Do té doby se chce plně věnovat Škodě, která za tu dobu podle něj uvede řadu nových verzí současných modelů. Uvedl to v dopise zaměstnancům, který má CNN Prima NEWS k dispozici.

Předsedou představenstva automobilky Škoda Auto byl Schäfer zvolen loni 3. srpna. Ve funkci nahradil Bernharda Maiera, který skončil v čele společnosti po necelých pěti letech. Koncernový ředitel Herbert Diess, který je v poslední době pod tlakem kvůli neshodám s vlivnou závodní radou koncernu a který měl Čínu na starosti, ve funkci zůstává.

Koncernové šachy

„K 1. červenci 2022 převezmu funkci předsedy představenstva značky Volkswagen ve Wolfsburgu. Rád bych Vás ale ujistil o jedné věci: Do té doby budu nadále s plným nasazením pracovat pro naši společnost, máme před sebou hodně výzev,“ uvedl Schäfer v dopise zaměstnancům.

Škoda na trh za tu dobu podle něj uvede například další verzi modelu rodiny Enyaq iV, modernizovaný Karoq nebo Fabii ve verzi Monte Carlo. „Budeme dále rozšiřovat elektromobilitu a podporovat přerod České republiky v její centrum. Navzdory koronavirové pandemii a nedostatku polovodičů budeme bojovat o každý vůz,“ sdělil.

Kdo Schäfera v českém podniku nahradí, německá automobilka nesdělila. Uvedla jen, že dosavadní šéf VW Ralf Brandstätter od srpna převezme aktivity Volkswagenu v Číně. Změny dozorčí rada vysvětlila nezbytností zefektivnit chod společnosti tak, aby byla připravena na výzvy nadcházejících let, což je především elektrifikace aut a digitalizace.

O slovo se hlásí odbory

Po počátečních obavách o budoucí směřování značky a možný vliv na situaci zaměstnanců našli se Schäferem společnou řeč záhy i firemní odbory. „Dnešní oznámení koncernu pro nás není nové, o personálních změnách víme již déle. Pan Schäfer je dobrý předseda, férový gentleman, dobře se mi s ním jedná. Pro něj je to kariérní postup s vyhlídkou na ještě vyšší metu,“ řekl odborářský předák Jaroslav Povšík.

Podle Povšíka zůstane Schäfer ve Volkswagenu na straně Škodovky. „Je důležité pro Škodu mít někoho v koncernu na své straně,“ uvedl předseda. Podle něj je pravděpodobné, že do vedení české automobilky přijde někdo, kdo již v koncernu působí na jiné pozici. V každém případě ho podle Povšíka čeká pohovor s vlastnickými rodinami koncernu VW, tedy rodinami Wolfganga Porscheho a Ferdinanda Piëcha.

Podle Povšíkových slov se firemní odborová organizace hodlá rovněž podílet na volbě nového předsedy představenstva mladoboleslavské automobilky: „Nevezmeme člověka, který bude proti Škodě, a nevezmeme člověka, který bude slabý. To si pohlídám,“ řekl Povšík.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Během letošního roku musela několikrát výrazně omezit či zcela zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů. Firma očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250 000 vozů méně. Automobilka Škoda v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

Tagy: